Acasă Stiri InterneGaze Ajutoare de încălzire extinse

Ajutoare de încălzire extinse

de GM

Categoriile defavorizate care folosesc energie electrică pentru încălzire ar putea să primească din acest an ajutor de la stat. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice a propus dezbaterii publice un proiect de ordonanţă pentru susţinerea celor care nu îşi pot plăti facturile în sezonului rece. Propunerea a fost făcută în contextul în care cheltuielile cu încălzirea locuinței vor fi mai ridicate față de sezonul anterior, din cauza creşterii prețului gazelor naturale cu aproximativ 12% și a celui pentru energia electrică cu 10%.

Astfel, se propune acordarea de ajutoare persoanelor care îşi încălzesc locuința cu energie electrică în aceleaşi limite de venituri ca în cazul celor care folosesc gaze natural, lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, respectiv până la 615 lei/persoană. Ajutoarele variază între 240 de lei pentru familiile/persoanele cu venituri de până la 155 de lei/persoană și 48 lei pentru persoanele cu venituri între 540,1 lei și 615 lei/persoană.

Cei care solicită ajutor de încălzire au obligaţia să prezinte documente justificative referitoare la componența familiei, veniturile realizate și situația juridică a locuinței.

De asemenea, o noutate este reprezentată de introducerea anchetei sociale pentru a se stabili dacă într-adevăr au dreptul la subvenţie. Anchete se vor realiza în special în cazul celor care folosesc energie electrică pentru încălzire.

Mai mult, proiectul introduce un indicator social de referință (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor și nivelurilor de venituri. În prezent, ISR are valoarea de 500 lei.

Conform datelor recensământului realizat în anul 2011, doar 44% dintre locuințe au instalații de termoficare sau centrală termică proprie, pentru restul utilizându-se, după caz, gazele naturale, combustibilii solizi sau lichefiați, precum și energia electrică.

din aceeasi categorie