Acasă Stiri InterneGaze AIK Energy iese ”pe ușa din dos” de pe piața de energie și gaze naturale din România

AIK Energy iese ”pe ușa din dos” de pe piața de energie și gaze naturale din România

de M G

Una dintre cele mai ”agresive” companii pe piața energiei electrice și a gazelor naturale, în special pentru clienții casnici, AIK Energy, iese pe ușa din dos de pe piață! După ce i s-a suspendat dreptul de a tranzacționa pe OPCOM, AIK a transmis consumatorilor săi casnici de gaze naturale (vezi – Notificare AIK) că, începând din 18 noiembrie, au fost preluați de Premier Energy în calitate de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI). Este adevărat, clienții au fost înștiințați abia după aproape o săptămână, pe 24 noiembrie!

Activitatea AIK Energy a fost suspendată pe mai multe platforme de tranzacționare cu energie electrică ale Operatorului Pieței de Energie și Gaze de la București (OPCOM). AIK Energy Londra Sucursala București a fost suspendată la 18 noiembrie pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) de energie electrică și pe piața intrazilnică (PI), motivul fiind încetarea valabilității înregistrării într-un PRE (parte responsabilă cu echilibrarea).

O zi mai târziu, pe 19 noiembrie, AIK a fost suspendată și pe Piața Centralizată cu negociere dublă continua. Motivul: “Nerespectarea prevederilor art. 6.5.1. și ale punctului 3 din Anexa 4 din Procedura privind înregistrarea participanţilor la pieţele centralizate de energie electrică administrate de OPCOM SA”. De asemenea, a fost suspendată și de pe ambele piețe centralizate de contracte bilaterale administrate de OPCOM, după cum transmite E.nergia.ro.

Potrivit reglementărilor, “OPCOM S.A. va suspenda imediat Participantul de la tranzacţionare pe piaţa respectivă, dacă într-un an operațional Participantul la piața respectivă se face vinovat de neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute în Convenţia de participare la piața respectivă şi/sau de abaterea de la regulile stabilite prin procedurile aferente. Cazurile de neîndeplinire a obligațiilor, respectiv situațiile de abatere de la regulile de piață, numărul de abateri acceptate într-un an operațional și perioada de suspendare aferentă fiecărei abateri sunt precizate în Anexa 4”. Iar la punctul respectiv din anexa 4 apare “Încetarea valabilităţii înregistrării ca PRE/într-un PRE a Participantului la piață”. Perioada maximă de suspendare este de 3 luni.

Având în vedere notificarea transmisă și clienților cărora le furniza gaze naturale, se pare că AIK nu mai poate tranzacționa nici pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). Adică nu mai poate tranzacționa nici energie electrică, nici gaze naturale

AIK Energy era unul dintre furnizorii de energie electrică și gaze cu cele mai bune oferte pentru populație. Compania a cumpărat Valahia Gaz în toamna anului trecut, în condițiile în care Valahia Gaz fusese unul dintre cei mai mare importatori de gaze pe piața românească în 2019.

Problemele AIK sunt mai vechi, potrivit unor relatări ale Profit.ro. Transgaz a suspendat săptămâna trecută pentru câteva ore accesul AIK Energy la piața de gaze, din cauza imposibilității acesteia de a-și achita obligații de plată pe piața de echilibrare în valoare de peste 2 milioane de lei, după cum au susținut surse de pe piața de energie. România nu este singura piață pe care AIK Energy se confruntă cu probleme, cu o situație asemănătoare confruntându-se AIK Energy Austria în Ungaria, au mai scris cei de la Profit.

din aceeasi categorie