Acasă MediuDezvoltare Durabila AFM se roagă de primării să le dea bani de prize pentru mașini

AFM se roagă de primării să le dea bani de prize pentru mașini

de L M

Sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul Programului prin care pot fi construite staţii de reîncărcare pentru vehiculele electrice în municipiile reşedinţe de judeţ se prelungeşte până pe data de 29 martie 2019, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Până acum, AFM nu a înregistrat nicio cerere de subvenționare a stațiilor de încărcare din partea primăriilor. Partea proastă este că România a fost trimisă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) tocmai pentru lipsa unei infrastructuri pentru combustibili alternativi. Țara noastră a ales transportul electric.

Solicitanţii eligibili în Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, sunt unităţile administrativ-teritoriale reşedinţe de judeţ şi Municipiul Bucureşti, iar suma alocată sesiunii de finanţare este de 92 milioane lei. Potrivit AFM, finanţarea se acordă în procent de maximum 90% din cheltuielile eligibile (190.000 de lei) şi în limita sumelor maxime ce pot fi acordate pentru fiecare solicitant. Sumele maxime ce pot fi acordate pentru fiecare solicitant se stabilesc în funcţie de numărul de locuitori, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), acestea fiind publicate pe site-ul Administraţiei.

Programul privind construcţia de staţii de reîncărcare pentru vehiculele electrice în municipiile reşedinţe de judeţ a fost demarat pe 18 octombrie 2018. Prima etapă de depunere a dosarelor de finanțare trebuia să dureze până pe 16 noiembrie, dar nicio primărie nu a depus vreo cerere. În aceste condiții, AFM a mai prelugit termenul limită, dar tot fără vreun rezultat. Până acum, nu există niciun dosar de finanțare depus.

De fapt, nici din partea firmelor nu au fost prea multe cereri, bună parte dintre acestea fiind respinse de către autorități din cauza nerespectării unor condiții de formă, greu, spre imposibil, de respectat.

din aceeasi categorie