Acasă MediuDezvoltare Durabila AFM pune carul înaintea boilor

AFM pune carul înaintea boilor

de L M

Administrația Fondului pentru Mediu vine cu un anunț suprinzător legat de Programul Casa Verde Fotovoltaice. La mai mult de 3 luni de a finalizarea etapei de înscriere în program a instalatorilor validați, AFM anunță că prelungește această etapă. Numai că, între timp, a expirat demult și perioada în care se puteau depune cererile de finanțare, operațiune ce trebuia realizată de acești instalatori. AFM nu a dat nicio explicație pentru hilarul situației. Oricum, „Casa Verde Fotovoltaice” a înregistrat cele mai multe probleme dintre toate programele administrate de AFM. Și toate generate de instituția statului.

Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, ediția 2021, înregistrează încă o amânare. „Administrația Fondului pentru Mediu va prelungi până pe 08 aprilie 2022 sesiunea de înscriere în vederea validării instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”, se arată într-un comunicat de presă al AFM.

Validarea instalatorilor este prima etapă a programului, pentru că, prin intermediul acestora, se depun cererile din partea beneficiarilor finali. Fără aceștia, nu există finanțare.

Inițial, instalatorii trebuiau să depună dosarele de validare în perioada 15 noiembrie – 16 decembrie 2021. Iar sesiunea de depunere a cererilor de finanțare trebuia să debuteze pe 22 decembrie. După ce oamenii au fost puși pe drumuri pe la diferite instituții ale statului în ajun de Crăciun, programul informatic a cedat chiar la debut, iar procedura nu a mai avut loc. AFM a găsit o soluție empirică prin care toți potențialii beneficiari să figureze cu cererile depuse. Și toate aceste proceduri trebuiau realizare de către instalatorii validați. Tot iureșul era stabilit să se termine pe 7 februarie 2022, când toți cei 267 de instalatori validați ar fi fost obligați să finalizeze introducerea în sistem a cererilor de finanțare.

Așa că, două luni mai târziu, să se permită cereri de validare din partea instalatorilor conduce la ideea că AFM a mai greșit ceva în organizare. Administrația este „la recidivă” din acest punct de vedere. La ediția 2019 (n.r. – în 2020 nu a existat), depunerea cererilor de finanțare a fost oprită la câteva ore de la debut, suspencându-se o fraudă informatică. Nu a fost nimic. Numai că, la acea vreme, Administrația a anunțat că documentele ce trebuiau depuse își păstrează valabilitate. Nu a fost așa, astfel că mai mult de jumătate din cereri au fost respinse, cele mai multe din cauza expirării documentelor.

din aceeasi categorie