Acasă Stiri ExterneAmerica Adrem Invest se extinde spre Apus

Adrem Invest se extinde spre Apus

de GM

Adrem Invest, compania fraţilor Adrian şi Corneliu Bodea (foto), specializată în inginerie tehnologică, a cumpărat compania elveţiană MTAG (Marti Technologie AG). Este neobişnuit ca o companie românească să facă achiziţii în Occident, mai ales în acelaşi domeniu de activitate. De obicei, se întâmplă invers. O dată cu preluarea MTAG, Adrem Invest a intrat şi pe piaţa din SUA, unde există o filială a companiei elveţiene.

“Noi am preluat un competitor direct, care livrează anumite echipamente pentru industria metalurgică. Este o firmă de inginerie şi de dezvoltare. Dacă avem succes în Africa, pentru a intra pe piaţa vest-europeană brandul de ţară nu era un ajutor mare. De aceea am luat o firmă elveţiană”, a declarat, într-o conferinţă de presă, cu ocazia aniversării a 20 de ani de existenţă ai companiei, Corneliu Bodea, vicepreşedintele Adrem Invest. Înainte de tranzacţie, care a fost de 2 milioane de euro, firma era controlată de un antreprenor elveţian, având în prezent peste 30 de angajaţi în Elveţia şi SUA.

“Nivelul salarizării diferă de la o ţară la alta. În Elveţia, salariile sunt extrem de mari, în jur de 10.000 de franci lunar, dar în SUA nu mi s-au părut exagerate: între 2.500 şi maxim 4.000 dolari lunar”, a spus Corneliu Bodea. Ceea ce înseamnă că, la cursurile din prezent, elveţienii câştigă aproximativ 8.500 euro, iar americanii, circa 2-3.000 euro pe lună. “În România practicăm şi un sistem de bonusuri, inclusiv pentru motivarea angajaţilor. Avem pus la punct un sistem de evaluare, astfel că, pe lângă salariu, un angajat, în funcţie de performanţe, poate încasa bonusuri echivalente cu încă unul sau două salarii. Ceea ce în Elveţia nu se Întâmplă. Acolo, indiferent dacă lucrezi mai bine sau mai rău, aceeaşi bani încasezi. Din punctul acesta de vedere, al managementului, noi exportăm know-how în Elveţia”, a mai spus vicepreşedintele Adrem Invest.

Cifră de afaceri mai mare

Adrem Invest previzionează pentru anul fiscal 2012 o creştere a cifrei de afaceri cu 37,4%, faţă de 2011, până la 171,7 milioane lei.

Ponderea cea mai mare din cifra de afaceri au avut-o afacerile la nivel local, cu 148,8 milioane lei, în raport cu cifra de afaceri ce revine afacerilor derulate la nivel internaţional, respectiv 23,1 milioane lei. În 2011, grupul a realizat o cifră de afaceri de 125 milioane lei, faţă de aproape 75 milioane lei în 2010.

“Încercăm să menţinem acest pas de creştere, de 30%, şi pe viitor, iar, prin achiziţia companiei elveţiene, încercăm să creştem ponderea exporturilor în cifra de afaceri. Nu vizăm reduceri de personal în 2013, dar nici creşteri de personal”, a precizat Bodea.

Ponderea în cifra de afaceri a celor patru divizii ale Adrem Invest a fost de 45% – Divizia Servicii Integrate, 41% – Divizia SCADA şi Automatizări şi de 14% – Divizia Ingineria Proceselor.

“Rezultatele financiare înregistrate în acest an şi proiectele derulate în cadrul tuturor diviziilor reconfirmă faptul că, după 20 de ani pe piaţa din România, în perioade socio-economice mai favorabile sau dificile, am reuşit să ne respectăm promisiunile. Derulăm, în prezent, o investiţie de peste 800.000 de euro, care va ajunge la final la 1,5 milioane de euro, în activităţile de mentenanţă din domeniul energiei. Derulăm, de asemenea, un proiect la Suceava, o centrală de înaltă eficienţă, investiţie de 90 de milioane euro, proiectul fiind finanţat de un grup de bănci austriece. Centrala urmează să fie dată în funcţiune în iarna lui 2013 – 2014”, a spus vicepreşedintele Adrem Invest.

Principalele activităţi ale Adrem Invest sunt dezvoltarea şi promovarea de soluţii pentru aplicaţiile vidului în industrie, furnizarea de soluţii de automatizare pentru reţele de energie electrică, termică, gaze, apă şi citirea de contoare electrice.

În privinţa cititorilor de contoare, Corneliu Bodea a arătat că, în ultimii ani, deconectările de la reţeaua de electricitate au crescut cu aproximativ 50%. “Nu mai au oamenii bani! Se vede criza, nu atât în mediul rural, cât în oraşele monoindustriale, în care s-au închis întreprinderile care existau. Este adevărat, pe de altă parte, că nimeni nu rămâne deconectat. Imediat după aceea vin, plătesc şi se reconectează. Evident, cu unele excepţii, cum sunt cei care au plecat în străinătate”, a mai spus vicepreşedintele Adrem Invest.

din aceeasi categorie