Acasă Stiri ExterneEuropa Acord ”regenerabil” PPC – Mytilineos

Acord ”regenerabil” PPC – Mytilineos

de M G

PPC Group şi Mytilineos Energy & Metals au semnat un acord – cadru de cooperare (CFA) pentru a construi și dezvolta un portofoliu de proiecte solare de până la 2000 MW în Italia, Bulgaria, Croaţia şi România. Potrivit unui comunicat de presă al companiei elene de utilităţi, valoarea tranzacţiei este estimată până la 2 miliarde de euro şi se aşteaptă să fie implementată în următorii trei ani.

În mod specific, acordul se referă la aproximativ 90 de proiecte solare deţinute de Mytilineos în Italia (503 MW), România (516 MW), Bulgaria (500 MW) şi Croaţia (445 MW), care se află în diferite stadii de dezvoltare. Conform acordului, Mytilineos se va ocupa de dezvoltarea şi construcţia acestor proiecte, care vor fi achiziţionate de PPC Group după finalizarea conectării lor la reţeaua electrică a ţărilor menţionate.

„Experienţa Mytilineos în implementarea proiectelor complexe RES la nivel internaţional a fost un catalizator pentru PPC în cooperarea părţilor şi serveşte drept garanţie pentru implementarea cu succes a acordului. Acordul-cadru dintre cele două părţi este un punct de reper pentru rolul de lider pe care companiile greceşti îl pot juca în întreaga regiune şi pentru securitatea energetică a Europei. Acordul este, de asemenea, o etapă importantă pentru tranziţia energetică, proiectele de energie verde dezvoltate în cadrul contractului urmând să furnizeze energie pentru 320.000 de gospodării şi să înlocuiască 3,4 milioane de tone de emisii de CO2”, se arată în comunicat.

Pentru PPC Group, acordul este un pas important spre implementarea strategiei prezentate recent comunităţii de investiţii pentru creştere economică din Europa de Sud-Est, având energia verde ca pilon-cheie. Prin acest acord, PPC Group va achiziţiona proiecte RES în afara României, unde are deja o prezenţă semnificativă, şi în trei ţări noi, respectiv Italia, Bulgaria şi Croaţia.

Strategia Grupului PPC include extinderea în Europa de Sud-Est şi valorificarea oportunităţilor de a crea valoare în rândul ţărilor prin crearea coridorului energetic. Cu prezenţa sa în diferite zone geografice, cu un portofoliu extins şi complementar RES, PPC Group intenţionează să profite de diferitele condiţii meteorologice din fiecare regiune.

Grupul PPC îşi propune să aibă un total de 8,9 GW de capacitate RES instalată până în 2026.

Pentru Mytilineos, acest acord face parte din strategia mai largă de creştere a M Renewables pentru implementarea portofoliului său internaţional, inclusiv recenta intrare pe piaţa canadiană cu proiecte cu 1.500 MW, alături de executarea programului de rotaţie a activelor, prin care compania finanţează, printre altele, creşterea continuă în sectorul energiei regenerabile.

„Acordul pe mai multe niveluri (domeniul geografic de aplicare, calendarul proiectelor) evidenţiază profunzimea portofoliului M Renewables”, se mai arată în comunicat.

Mytilineos şi-a stabilit deja o prezenţă semnificativă şi o experienţă îndelungată pe pieţe la scară globală, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea, ingineria, achiziţiile, cât şi proiectele de construcţie şi operare (O&M), implementând mii de MW într-o serie de ţări, în timp ce portofoliul total, în urma acordului de cooperare strategică PPC şi a investiţiei din Canada, se ridică la 10.500 MW. Mai exact, în ceea ce priveşte piaţa italiană, care are o importanţă strategică pentru Mytilineos, având o prezenţă pe termen lung şi un portofoliu larg de proiecte care depăşesc 2,5 GW, acest acord va oferi un impuls suplimentar şi va accelera punerea în aplicare a planului de investiţii al Mytilineos în Italia, vizând o prezenţă sporită (model integrat de utilitate) în sectorul energetic al ţării.

Acordul consolidează prezenţa grupului PPC în Europa de Sud-Est

„Acordul pe care l-am semnat creează valoare pentru ambele părţi şi consolidează prezenţa grupului nostru în Europa de Sud-Est. Adăugarea treptată de noi proiecte la portofoliul RES al PPC, în ţări noi, în conformitate cu strategia noastră, permiţându-ne să valorificăm planul nostru general pentru crearea de coridoare energetice în regiunea mai largă. Experienţa Mytilineos în proiecte complexe RES şi parteneriatele anterioare de succes servesc drept garanţie pentru implementarea fără probleme şi la timp a acordului”, a afirmat Konstantinos Mavros, director general adjunct şi şef RES al grupului PPC.

La rândul său, Ioannis Kalafatas, Energy Chief Executive Director al Mytilineos, a apreciat că acordul este unul semnificativ între două companii greceşti de top, cu amprentă internaţională, pe măsură ce îşi extind prezenţa în Europa de Sud-Est şi Italia.

„Suntem foarte multumiţi de această dezvoltare, nefiind prima dată când colaborăm cu PPC la dezvoltarea proiectelor de energie verde la nivel internaţional. Acordul demonstrează încă o dată capacităţile antreprenoriatului grec la scară globală. Suntem profund convinşi că cele două companii vor continua să conducă şi să catalizeze această dinamică către un viitor verde durabil”, a adăugat el.

La rândul său, Nikos Papapetrou, director executiv al M Renewables, a salutat acordul cu PPC, subliniind importanţa deosebită pentru strategia de dezvoltare RES a ambelor companii. „Aş dori să mulţumesc grupurilor de lucru ale PPC şi Mytilineos – M Renewables, precum şi Strategy şi M&A – pentru contribuţia lor la realizarea acestui acord complex. În special pentru M Renewables acord un credit special oamenilor săi remarcabili pentru finalizarea unei etape importante în călătoria noastră, anticipând succese similare în viitor”, a subliniat Papapetrou.

PPC este cea mai importantă companie de utilităţi electrice din Europa de Sud-Est, cu activităţi în domeniul producerii, distribuţiei, operării reţelei şi vânzării de produse şi servicii energetice avansate în Grecia, România şi Macedonia de Nord. PPC are o capacitate totală instalată de 10,7GW, constând din instalaţii termale, hidro şi SRE cu o producţie anuală totală de peste 20TWh, în timp ce, în reţele, baza totală de active reglementate se ridică la aproximativ 4,3 miliarde de euro. Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică din Grecia şi România, deservind 8,7 milioane clienţi în total, furnizând aproximativ 35 TWh de energie şi o gamă largă de produse şi servicii energetice.

Fondată în Grecia în 1990, Mytilineos este o companie multinaţională industrială şi energetică, listată la Bursa de Valori din Atena, cu o cifră de afaceri consolidată şi EBITDA de 5,5 miliarde de euro şi, respectiv, un miliard de euro. Compania este axată pe sustenabilitate, şi-a stabilit obiectivul de a reduce emisiile de dioxid de carbon (CO2) cu cel puţin 30% până în 2030 şi de a atinge o amprentă neutră în activitatea sa totală de afaceri până în 2050, pe baza indicatorilor de performanţă ESG pentru mediu, societate şi guvernanţă.

din aceeasi categorie