Acasă MediuDezvoltare Durabila A cincea prelungire la proiectele AFM pentru stații de încărcare

A cincea prelungire la proiectele AFM pentru stații de încărcare

de L M

S-a împlinit un an de când Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a demarat un program prin care subvenționează administrațiile locale să înființeze stații de încărcare pentru mașini electrice, dar nici până acum nu prea s-au găsit doritori. Motiv pentru care prelungește, pentru a cincea oară, sesunea de depunere a proiectelor. Între timp, România a ajuns în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru că nu are infrastructură pentru combustibili alternativi, adică de stații de încărcare.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a prelungit până pe 13 decembrie 2019 sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, a anunţat AFM.

Obiectivul programului îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor cu energie electrică, iar solicitanţii eligibili sunt unităţile administrativ-teritoriale – reşedinţe de judeţ şi municipiul Bucureşti. Suma alocată sesiunii de finanţare este de 92 milioane lei.

„Finanţarea se acordă în procent de maximum 90% din cheltuielile eligibile şi în limita sumelor maxime ce pot fi acordate pentru fiecare solicitant. Sumele maxime ce pot fi acordate pentru fiecare solicitant sunt stabilite în funcţie de numărul de locuitori, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, acestea fiind publicate pe site-ul AFM”, precizează instituţia.

Suma maximă finanţată de Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea unei staţii de reîncărcare este de 190.000 de lei, valoare ce reprezintă 90% din totalitatea cheltuielilor eligibile.

Sesiunea de depunere a debutat pe 18 octombrie 2018, iar, până acum, au fost aprobare proiectele a 4 primării: Zalău, Târgu Jiu, Pitești și Piatra Neamț.

din aceeasi categorie