Acasă MediuDezvoltare Durabila 6 luni de SUMAL 2.0

6 luni de SUMAL 2.0

de L M

SUMAL, sistemul informatic privind trasabilitatea lemnului, a început să producă efecte, deși „s-a născut” greu și nici acum nu a ajuns la maturitatea dorită. A început să iasă la iveală mai mult lemn legal, deși furturile nu au fost stârpite, lucru imposibil, după cum susține chiar ministrul Mediului. În rest, Sumal are viitor digital extrem de avansat, cu bani din PNRR.

SUMAL 2.0, sistemul de trasabilitate a lemnului, a intrat în funcțiune pe 30 ianuarie 2021, după aproape 4 ani de când trebuia să fie gata. Sistemul informatic a fost socotit pricipalul mijloc de luptă împotriva tăierilor ilegale de lemn, iar punerea lui în funcțiune, chiar și nefinalizat, a fost un semnal pentru Comisia Europeană privind decizia României de a combate acest fenomen. În prezent, împotriva României este deschisă o procedură de infringement din cauza tăierilor ilegale de pădure.

„Avem, în prezent, peste 64.000 de utilizatori înregistrați în SUMAL, care au generat peste 2,2 milioane de avize de transport, de la locul recoltării sau din depozit, adică o medie de aproximativ 12.600 de avize pe zi”, a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului, marți într-o conferință de presă, la 6 luni de la intrarea în vigoare a SUMAL 2.0. Ministrul a vrut să prezinte rezultatele înregistrate în urma aplicării acestui sistem informatic, care prezintă elemente de noutate la nivel comunitar, cel puțin.

„În ceea ce privește volumul transportat, vorbim despre aproximativ 21 milioane de metri cubi de material lemnos. De asemenea, avem un total de peste 858.000 de interogări în baza de date SUMAL 2.0, realizate direct de către cetățeni, prin intermediul aplicațiilor puse la dispoziție. Acest fapt demonstrează interesul crescut al cetățenilor pentru combaterea și descurajarea transportului ilegal de lemn. Chiar dacă vor exista în continuare persoane care nu respectă legea, dar tocmai acesta este rolul SUMAL-ului, să reducem la minim ilegalitățile din sectorul silvic şi riscurile care trebuie asumate de cineva care nu respectă legea să fie din ce în ce mai mari, astfel încât sistemul să fie mai curat şi legea să fie respectată”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

În perioada similară a anului 2020, în intervalul februarie-iulie, prin vechea versiune SUMAL au fost generate circa 1,9 milioane avize și s-a transportat un volum de aproximativ 17,3 milioane metri cubi de material lemnos. Ministrul a explicat că acestă creșterea înregistrată în SUMAL 2.0 fost generată de introducerea și a altor tipuri de material lemnos, în afară de lemnul propriu-zis, precum rumeguș, peleți și brichete, care nu erau incluse în SUMAL1.0, dar și prin descurajarea transporturilor fără aviz, datorită noilor funcții ale SUMAL2.0: urmărire în timp real prin GPS, fotografiile de la încărcare, introducerea cheilor de verificare între mai mulți utilizatori aflați pe lanț.

Totodată, serviciul 112 a înregistrat, în această perioadă, 3.468 de apeluri de la cetățenii care reclamau probabilitatea ca un anumit transport ar putea fi ilegal, după ce acesta a fost verificat în Inspectorul Pădurii. Dintre acestea, în urma verificărilor, 754 apeluri au fost confirmate cu suspiciuni rezonabile, fiind sesizată Poliția.

În urma verificărilor din teren ale Poliției, împreună cu organele silvice de control, s-a descoperit că, dintre cele 754 de transporturi suspecte, 123 au fost confirmate ca fiind ilegale. Numai aceste controale s-au lăsat cu 117 amenzi în valoare de 212.900 lei, a fost confiscați 307 metri cubi de lemn și 24 de camioane de transport, fiind întocmite și peste 20 de dosare penale.

Totodată, în primele 6 luni ale acestui an, numărul dosarelor penale înregistrate a fost de 5.952, cu 33% mai multe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost întocmite 3.934 de dosare penale. Numărul persoanelor împotriva cărora s-au dispus măsuri preventive în primul semestru al acestui an aproape s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut: 24 de persoane în 2021, față de 14 persoane în 2020. „Toate aceste acțiuni de control au în spate un volum de muncă enorm și le mulțumim colegilor din MAI, Poliție, Jandarmerie și Ministerul Public care, alături de personalul silvic, luptă zi și noapte pentru combaterea acestui fenomen”, a completat ministrul Tánczos.

„Nu ne oprim aici! Am demarat deja constituirea unui grup de lucru interinstituțional cu reprezentanți ai MMAP, MAI, MJ și Ministerul Public, care are ca scop creșterea randamentului de soluționare a dosarelor penale care vizează infracțiunile silvice, precum și specializarea procurorilor pe problematici de mediu”, a spus ministrul, care a precizat că discuțiile cu reprezentanții Ministerului Justiției au în vedere și identificarea unor măsuri care să ducă cel puțin la specializarea unor judecători în infracțiuni de mediu, în general, și infracțiuni silvice, în special.  

Oficialul a atras atenția că vor fi folosiți bani din PNRR pentru dezvoltarea sistemelor informatice de monitorizare. Este vorba de 46 milioane de euro pentru digitalizare în domeniul mediului, investiții care vor contribui la: sporirea capacității de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor printr-un sistem IT care va fi integrat cu SUMAL 2.0 și va monitoriza obligațiile legale legate de recoltarea lemnului, regenerarea forestieră în timp util, sănătatea pădurilor, menținerea stării de conservare a habitatului forestier, adaptarea la schimbările climatice a ecosistemelor forestiere. Aceste investiții vor include și cadastrul forestier, precum și monitorizarea pădurilor prin imagini satelitare.

Sincopele SUMAL

Programul informatic a intrat în funcțiune cu destul de multe dificultăți, nici acum nefiind la o operabilitate foarte bună. Chiar ministrul a declarat că a pornit acest sistem știind că unele module urmau să intre în funcțiune „cu câteva zile întârziere”. Au fost mai multe.

La ora actuală, este în vigoare varianta a 17-a a SUMAL, iar doar cu câteva săptămâni în urmă a fost finalizat sistemul și pentru sistemele compatibile cu Iphone. La modul general, aplicația nu beneficiază de un rating încurajator, de doar 2,6 puncte. Ministrul a identificat două cauza care afectează percepția asupra sistemului informatic. Prima se referă la calitatea pozelor cu lemnul transportat ce trebuie încărcate în sistem. „Este cel mai des lucru reclamat”, a spus Tanczos.

Cel de-al doilea de referă la cei care transportă mai puțin de 20 mc de lemn pe an și care, în aceste condiții, nu trebuie să se înregistreze în SUMAL. În ultima vreme, forestierii s-au plâns că foarte mulți transportatori abuzează de aceast statut și fac transporturi nedeclarate. Ministrul Mediului a susținut că, în câteva județe, s-au făcut controale detaliate la acești transportatori; de regulă „au fost convinși” să se înscrie în sistem. „Vrem să generalizăm aceste controale la nivelul tuturor județelor”, a completat ministrul Barna Tanczos.

 

din aceeasi categorie