Acasă Stiri ExterneAmerica 5 lucruri de ştiut despre comerțul cu cărbune şi încălzirea globală

5 lucruri de ştiut despre comerțul cu cărbune şi încălzirea globală

de GM

carbuneCum administrația Obama încearcă să dezveţe SUA de folosirea combustibililor poluanţi, care se fac vinovaţi de încălzirea globală, companiile din energie au trimis mai multe resturi de energie nedorită din SUA și în alte părți ale lumii unde acestea ar putea crea chiar şi mai multă poluare. Publicaţia SFGate din San Francisco enumeră cinci lucruri pe care trebuie să le ştim despre această problemă:

1. Cum SUA îşi reduce consumul de cărbune, cererea se ridică la nivel global. În ultimii șase ani, SUA a redus consumul cu 195 milioane de tone, în timp ce centralele electrice au ars în schimb gaze naturale mai ieftine. Ultima propunere a Agenţiei pentru Protecţia Mediului ar reduce și mai mult cota de cărbune din producția de energie electrică. Între timp, cererea de cărbune crește la nivel global. În 2013, potrivit BP Statistical Review of World Energy din 2014, cererea de cărbune a crescut cu 3%. Agenția Internațională pentru Energie se așteaptă ca cererea mondială de cărbune să crească cu 2,3% pe an, până în 2018.

2. Exporturile de cărbune din SUA au crescut pentru a satisface cererea. SUA au exportat mai mult cărbune în 2012 și 2013 decât în orice alt an din 1949. Exporturile au depășit 100 de milioane de tone, în 2011, pentru prima dată în mai mult de 20 de ani. Exporturile au scăzut în acest an din cauza prețurilor mai mari la gaze naturale şi a iernii mai reci decât media. Dar US Energy Information Administration estimează că exporturile de cărbune vor creşte la 161 de milioane de tone până în 2040. În 2012, SUA au reprezentat 9% din piața mondială de export a cărbunelui, potrivit celor mai recente date.

3. Ţările iau în considerare numai poluarea din arderea cărbunelui. Când este măsurat progresul făcut privind încălzirea globală, țările iau în considerare numai poluarea rezultată din arderea combustibililor fosili. Exporturile de cărbune fac ca SUA să pară mai multe progrese cu privire la încălzirea globală decât face în realitate, deși încă mai are de lucrat. Analizele sugerează că exporturile americane s-ar putea reduce cu jumătate sau ar șterge complet economiile din poluare în SUA prin trecerea de la centrale electrice pe cărbune la cele pe gaze naturale.

4. Administratia Obama nu va divulga taxa globală din exporturi. Trei terminale propuse a fi construite în nord-vestul Pacificului ar dubla exporturile de cărbune din SUA. În ciuda apelurilor venite din partea guvernatorilor de Washington și Oregon, administrația Obama a refuzat până în prezent să evalueze impactul global al acestor exporturi suplimentare. Cineva din conducerea Casei Albe în 2010 şi-a propus să clarifice modul în care agențiile ar trebui să evalueze emisiile de gaze cu efect de seră pentru proiectele majore, însă ghidul este încă în curs de revizuire.

5. Exporturile americane ar putea alimenta cererea la nivel mondial și poluarea. Exporturile de cărbune din SUA înrăutăţesc lucrurile privind încălzirea globală numai în cazul în care cauzează creşterea cererii la nivel mondial. Este neclar dacă acest lucru se întâmplă. Oficialii de la Casa Albă spun că, cel mai probabil, SUA nu va exporta suficient cărbune pentru a influența cererea. Ei spun că SUA înlocuiesc cărbunele care va veni din altă parte. Un judecător federal a criticat recent această logică într-un caz referitor la extinderea unei mine de cărbune din Colorado, spunând că orice cărbune suplimentar va avea impact asupra cererii, cu efecte asupra cărbunelui care altfel ar fi fost lăsat în pământ pentru a fi ars.

din aceeasi categorie