Acasă Stiri ExterneEuropa Votaţi echipa României, votaţi EFdeN la Olimpiada caselor solare! https://goo.gl/bZRUQF

Votaţi echipa României, votaţi EFdeN la Olimpiada caselor solare! https://goo.gl/bZRUQF

de M G

Echipa României, echipa EFdeN, concurează pentru „Premiul Publicului” la Olimpiada caselor solare, ce se desfăşoară, în această perioadă, la Dubai. Echipa EFdeN poate câştiga la categoria „Votul Publicului”. Votul este deschis până pe 28 noiembrie, ora 10.00, la link-ul: https://goo.gl/bZRUQF.

Până acum, echipa României a urcat pe podiumul Solar Decathlon Middle East pentru premiul I la proba de Comunicare, premiul II – la proba de Inginerie și Construcție și premiul III – la proba de Sustenabilitate.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002, în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles, cu casa care acum este Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort. Ediţia de anul acesta se desfăşoară în perioada 29 octombrie – 29 noiembrie, în Dubai. Competiţia presupune proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul care să se adapteze condiţiilor climatice din Estul Mijlociu.

România, finalistă la Olimpiada caselor solare de la Dubai, concurează alături de alte 14 echipe din 11 ţări şi 4 continente, printre care se numără Olanda, SUA, Australia şi ţări din Estul Mijlociu. Concursul cuprinde 10 probe, 6 fiind jurizate, iar 4 monitorizate, prin măsurarea performanţei prototipului pe parcursul a 10 zile.

Casa EFdeN „Signature” a fost construită integral de studenţii echipei EFdeN, fiind un proiect românesc de cercetare şi inovaţie.

Cei 33 de tineri din România, studenţi sau proaspăt absolvenţi, toţi voluntari, provin de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea Bucureşti şi Politehnica Bucureşti.

Reamintim, în doar 14 zile, echipa EFdeN a asamblat prototipul „EFdeN Signature” în Dubai, fiind printre primele echipe care au finalizat casa, în etapa premergătoare competiţiei şi clasându-se în topul provizoriu printre primele echipe.

România, pe podiumul competiţiei de la Dubai

Echipa României a devenit campioană mondială la proba de Comunicare, a treia probă din cadrul Solar Decathlon.

Proba Comunicare a evaluat capacitatea de comunicare și de conștientizare socială a echipelor, având în vedere creativitatea, eficacitatea și eficiența împărtășirii subiectelor relevante ale competiţiei (durabilitate, eficiență energetică și utilizarea energiilor regenerabile), precum și obiectivele echipei.

„Este foarte important ca echipele să comunice despre sustenabilitate, sponsori şi competiţie. Am urmărit mesajele cheie, informaţia comunicată, dar mai important, logica din spate”, au spus juraţii.

Premiul a venit ca un rezultat al eforturilor extraordinare ale „EFdeN” şi „energiaTa” din ultimii 6 ani de a face sustenabilitatea şi schimbările climatice un subiect de discuţie în România, iar prosumatorii – o realitate.

De asemenea, echipa României a devenit vicecampioană mondială la proba „Inginerie şi Construcţie”. Proba a avut ca obiectiv evaluarea construcţiei şi a sistemelor incluse, inovaţia, integrarea şi implementarea. Echipele au trebuit să demonstreze un nivel ridicat de funcţionare a structurii, instalaţiilor electrice, mecanice şi alegerea echipamentelor.

Examinarea a fost făcută de un juriu internaţional, format din ingineri specialişti, care au evaluat atât parcursul echipelor din perioada celor doi ani, cât şi prezentările susţinute pe site-ul competiţiei, punând accentul pe implicarea studenţilor în realizarea soluţiilor şi pe simulările realizate în perioada construcţiei casei în România.

Echipa României a obţinut şi premiul III, la proba de „Sustenabilitate”. În această probă a fost evaluat modul în care fiecare echipă a reuşit să reducă impactul locuinţei asupra mediului pe durata ciclului de viață, păstrand în acelaşi timp condiţiile de confort şi sănătate, modul interdisciplinar de proiectare. Inițiativele de conservare a apei și vegetația au fost parte a acestei evaluări. În plus, a fost important și impactul pe care echipa l-a avut la nivelul societății, proiectele educaționale și de conștientizare publică, aparițiile media și participările la evenimente.

Jurizarea a fost făcută de un juriu internaţional, format din specialişti, inclusiv de la de la World Green Building Council, care au evaluat atât parcursul echipelor din perioada celor doi ani, cât şi prezentările susţinute pe site-ul competiţiei, punând accentul pe soluţiile incluse în Casa EFdeN Signature, fezabilitatea proiectului, condiţiile de confort şi impactul la nivel naţional. Casa EFdeN urmărește să fie certificată LEED Platinum.

“Echipa a reuşit să ducă mai departe agenda sustenabilităţii la nivel naţional. Au avut un impact atât asupra copiilor, prin cursuri şi workshop-uri, dar şi la nivel guvernamental. Ei au demonstrat o abordare sustenabilă a caracteristicilor proiectului, punând accentul pe strategiile active şi pasive şi designul biofilic, dar luând în considerare şi fezabilitatea proiectului.”, a afirmat juratul Dr. Kheira Aoul, specialist în sustenabilitate.

EFdeN este cel mai important ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări.

Unul dintre obiectivele echipei EFdeN este de a contribui la reducerea încălzirii globale. Raportul realizat de United Nations, privind obiectivele de dezvoltarea durabilă din 2018, arată că schimbările climatice sunt unul dintre factorii care au contribuit la creșterea numărului de persoane care se confruntă cu foametea și deplasarea forțată, precum și reducerea progresului către accesul universal la serviciile de bază de apă și salubritate, iar, în condiţiile de astăzi, reducerea încălzirii globale cu 2 grade Celsius până în 2020, nu este posibilă.

din aceeasi categorie