Acasă Analize Vosganian vrea să reindustrializeze România

Vosganian vrea să reindustrializeze România

de GM

Strategia de Reindustrializare a României va fi finalizată până la sfârşitul acestui an, urmând să fie asumată de Guvern, pentru că ţara are nevoie de un nou proiect naţional, în condiţiile în care, până acum, singurul proiect major asumat de întreaga clasă politică a fost aderarea la Uniunea Europeană, a arătat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, în cadrul primei întâlniri a Comisiei Consultative de elaborare a Documentului de Politică Industrială.

Ministerul Economiei a lansat dezbaterea pentru elaborarea Strategiei de reindustrializare a României, se arată într-un comunicat de presă. Din Comisia Consultativă fac parte, pentru moment, manageri şi proprietari de mari companii româneşti şi multinaţionale (care sunt principalii exportatori, angajatori şi contributori la bugetul de stat), bancheri, reprezentanţi ai mediului academic, consultanţi financiari, avocaţi, jurnalişti, în total peste 40 de personalităţi.

“Avem nevoie de un nou proiect naţional, până acum singurul proiect major asumat de întreaga clasă politică a fost aderarea la Uniunea Europeană. Trebuie ca industria noastră să fie un element de demnitate naţională”, a arătat ministrul Economiei.

Varujan Vosganian a precizat că această Strategie îşi propune să facă o evaluare riguroasă a industriei româneşti şi să identifice principalii poli de creştere economică. “Vom elabora o hartă economică şi o hartă a parcurilor industriale, instrumente care vor ajuta investitorii locali şi străini”, a spus ministrul Economiei.

Coordonatorul politicilor industriale, secretarul de stat din Ministerul Economiei Adrian Ciocănea, a subliniat că România are o economie care poate fi caracterizată ca fiind mai mult complementară decât competitivă în raport cu economiile celorlalte state membre ale Uniunii Europene. “Este evident că singura cale pentru România de a reduce decalajele socio-economice faţă de media statelor membre ale UE este creşterea competitivităţii”, a declarat Ciocănea. Potrivit acestuia, Strategia de Reindustrializare va fi corelată cu politica industrială a UE şi cu programele de atragere a fondurilor europene în ciclul bugetar 2014-2020.

Preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România şi vicepreşedintele Dacia Group, Constantin Stroe, a apreciat că această Strategie va fi deosebit de utilă pentru societatea românească şi a menţionat că industria auto are încă un potenţial extrem de ridicat şi va fi principalul exportator al României în următorii ani.

Directorul General al Hewlett-Packard (HP) România, Radu Enache, a pledat pentru stimularea capitalului românesc şi încurajarea firmelor locale să lucreze în parteneriat cu cele multinaţionale, arătând că Executivul şi mediul de afaceri local ar trebui să folosească modelele de succes ale companiilor multinaţionale, precum Renault şi HP.

La rândul său, Ionel Borş, CountryManager la ArcelorMittal Galaţi, a subliniat că preţurile mari la energie afectează industria prelucrătoare, adăugând că multe firme partenere ale combinatului siderurgic suferă din cauza taxelor ridicate.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro Slatina, Marian Năstase, a specificat că fabrica din Slatina exportă peste 70% din capacitate, fiind una dintre cele mai performante unităţi de producere a aluminiului şi una dintre cele opt fabrici acreditate pe plan global pentru industria aeronautică.

Preşedintele Consiliului Investitorilor Străini şi Directorul General al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, s-a referit la sursele de finanţare ale acestui complex proces de reindustrializare şi a subliniat că investitorii locali şi companiile multinaţionale au nevoie de stabilitate şi predicitibilitate fiscală si legislativă. “În opinia mea nu există nicio diferenţă între capitalul românesc şi cel străin, important este să lucrăm eficient”, a menţionat Steven van Groningen.

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a prezentat un studiu elaborat de experţi, care arată performanţele economiei româneşti în perioada 2000-2010 şi potenţialul ei de creştere.

Membrii Comisiei au stabilit să aibă o nouă întâlnire în luna mai a acestui an, până atunci urmând să fie centralizate propuneri din partea membrilor Comisiei, astfel încât, în luna septembrie, să fie deja definitivat un Document de Politică Industrială. În scurt timp, vor avea loc întâlniri cu reprezentanţi ai industriei prelucrătoare, industriei de servicii, din domeniul energetic, pentru a se putea face o evaluare a opţiunilor fiecărei industrii. În cadrul strategiei va fi prezentă şi o viziune privind dezvoltarea de natură tehnologică şi inovativă.

din aceeasi categorie