Toate vocile care au contestat volumul tăierilor ilegale avansate de Inventarul Forestier Național (IFN) și-au schimbat discursul după ce noul ministru al Mediului și-a asumat datele furnizate de IFN. Mai nou, nimeni nu mai cotestă faptul că în România se taie 38,6 milioane mc de lemn, iar documente sunt numai pentru vreo 18 milioane mc. Pentru a mai lăsa loc de interpretări, se invocă faptul că Inventarul nu furnizează date cu privire la destinația lemnului tăiat fără documente sau, și mai ușor, se contestă metoda de calcul.
Tonul a fost dat la Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi, când cifra tăierilor nu a mai fost contestată fățiș, ci metoda de calcul și, mai ales, faptul că nu tot ce nu se găsește în statistici oficiale poate fi cataligat drept tăieri ilegale.
Cu un an înainte, la aceeași manifestare, au fost prezentate rezultatele Inventarului Forestier Național (IFN) Ciclul II, dar fără valoarea tăierilor de masă lemnoasă. În tot cursul anului, societatea civilă și presa au făcut presiuni ca autoritățile să anunțe în mod oficial care este volumul tăierilor ilegale, în special. Nu s-au prezentat date oficiale în timpul Guvernului Dăncilă. Situația publică s-a schimbat după ce noul ministru și-a asumat rezultatele IFN.
La ediția 2019 a Forumului Forestierilor, accentul s-a pus pe capacitatea de creștere a pădurii românești, mult superioară față de pădurile din alte țări europene, valoare ce acoperă lejer chiar și cele 38,6 milioane mc de lemn pe an. Fără a se pronunța direct, oficialii prezenți la Forum au transmis ideea că, și în condițiile în care ar exista tăieri ilegale de 20 milioane mc pe an, acestea sunt acoperite de creșterea pădurii.
Cea mai echilibrată poziția au avut-o reprezentanții organizației neguvernamentale WWF, care au arătat că nu toate cele aproximativ 20 milioane mc de lemn pentru care nu există documente legale de recoltare pot fi catalogate ca fiind tăieri ilegale; totuși, bună parte din acest volum poate intra în această categorie, susțin aceștia. De aceea, ei militează pentru reformarea sistemului de vânzare a lemnului din pădure, pentru care au prezentat și soluții necostisitoare.
Replieri la Romsilva
Cea mai interesantă poziția privind datele furnizate de IFN referitor la tăieri a avut-o și o are directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva. În octombrie, Gheorghe Mihăilescu îl ironiza pe șeful IFN pentru rezultatele obținute în cadrul inventarului, contestând posibilitatea ca din pădurile României să se taie anula 38,6 milioane mc. La vremea respectivă, Gheroghe Marin, șeful IFN, a atras atenția că, la elaborarea inventarului, a fost folosită metodologie confirmată de specialişti din Germania, Franţa şi Elveţia.
După schimbarea Guvernului, iar noul ministru a preluat IFN în integralitate, inclusiv datele referitoare la volumul tăierilor, directorul Romsilva și-a schimbat părerea despre inventar.
„În România sunt tăieri neautorizate, iar cine neagă acest lucru nu cunoaşte realitatea românească. Noi vorbim despre ceea ce avem la Romsilva, ce am în grădina mea. În acest moment, datele centralizate de noi arată că avem un volum al arborilor tăiaţi neautorizat undeva la 30.000 mc. Cifra exactă o voi oferi după ce voi avea toate datele. Este o reducere faţă de anul trecut, când aveam 47.000 de metri cubi de lemn tăiaţi fără autorizaţie”, a declarat directorul general al RNP, la conferința de presă de bilanț.