Acasă MediuDezvoltare Durabila Viziune la taxă

Viziune la taxă

de GM

Laszlo Borbely, ministrul Mediului, are alte idei despre cum ar trebui să arate taxa de poluare plătită la prima înmatriculare a maşinilor în România. Deşi a lansat în dezbatere publică o nouă formă a acestei taxe, ministrul consideră că cel mai corect ar fi introducerea unei taxe generale de poluare pentru toate autoturismele. În acest fel s-ar respecta principiul „poluatorul plăteşte”, iar încasările la bugetul Fondului pentru mediu ar creşte şi s-ar menţine la un nivel mai mare decât în prezent.

„Eu rămân la ideea de a introduce o taxă de poluare cu ocazia înmatriculării maşinii în România, dar, în comitetul interministerial, am discutat şi despre o altă variantă: aceea a introducerii, pe viitor, a unei taxe generale de poluare, o taxă anuală care să înlocuiască taxa de primă înmatriculare”, a spus ministrul Mediului. Borbely nu a dat detalii despre acest proiect, anunţându-l ca pe o propunere de viitor.

Actualul proiect de lege privind noua taxă auto prevede ca aceasta să fie redusă cu circa 30%, dată de la care să înceapă şi procedurile de restituire a unei diferenţe de bani către proprietarii de maşini deja înmatriculate în ţară.

La sfârşitul anului trecut, taxa de poluare a cunoscut o nouă modificare, prin care cuantumul acesteia crescând simţitor începând cu 2011. Faţă de acest nivel se propune reducerea cu 30% a taxei şi restituirea diferenţei pentru care cei şi-au înmatriculat maşinile pe noua lege. Diferenţa este că proiectul de lege prevede ca taxa să fie plătită de toţi cei care înmatriculează maşinile, nu numai la prima achiziţie.

din aceeasi categorie