Acasă Analize Venituri totale de 3 miliarde de dolari pentru Romelectro

Venituri totale de 3 miliarde de dolari pentru Romelectro

de M G

Într-un interviu acordat recent publicației germane Die Welt, vicepreședintele companiei Romelectro, Dan Georgescu (foto), declară că programul și strategia din următorii ani pentru sectorul energiei electrice din România sunt provocatoare, iar Romelectro, ca  lider de piață în domeniul antreprenorilor generali locali, caută să se alăture capabilităților și energiei pentru a crea sinergii cu orice companii mari din sectorul energiei.

“Pentru a rezuma, la 48 de ani de la fondarea noastră (n.r. – Romelectro a fost fondată în 1971 ca o companie de comerț exterior, având ca misiune principală să administreze, ca antreprenor general, contracte românești pentru proiecte de energie în afara României), avem un venit total de afaceri de 3 miliarde de dolari, jumătate în generarea de energie electrică, jumătate în transmisia și distribuția de energie electrică. Geografic, ponderea contractelor noastre curente este de 42% în România, 51% în Orientul Mijlociu și Africa de Nord și 7% în alte părți din Europa, Asia și America de Sud“, a spus Dan Georgescu.

Potrivit acestuia, vor urma investiții importante în sectorul energetic românesc. “Abordarea politicienilor și a comunității de afaceri este că ar trebui să continuăm să fim o țară importantă în domeniu, cu o rețea puternică de electricitate, capabilă să exporte energie în țările vecine. Există o nevoie tot mai mare de surse de energie regenerabilă. Există, de asemenea, programe importante pentru reabilitarea hidrocentralelor României, construite în anii ‘60 și ‘70 și retehnologizarea și modernizarea rețelei de transport, care este deținută și operată de Transelectrica, o companie foarte puternică pe piață, cu o situație financiară solidă și proiecte importante de dezvoltare. Dacă grupurile energetice pe bază de cărbune se luptă să plătească certificatele CO2, care cresc în fiecare lună, alte proiecte, precum cele pe gaz, hidro și nucleare, ar trebui să joace un rol mai mare. Romelectro se va concentra pe proiecte de hidro și cicluri combinate pe gaz“, a mai spus vicepreședintele Romelectro.

“A acționa ca antreprenor general (EPC) este misiunea principală și vocația Romelectro. Grupul este capabil să garanteze managementul contractual competent (inclusiv componenta financiară), inginerie competentă (prin ISPE, membră a Grupului) și execuție (parțial de către Electromontaj Sibiu, o altă companie aparținând Grupului Romelectro). Ceea ce a mai rămas – furnizarea echipamentului – este asigurat de partenerii și subcontractanții noștri, care pot fi români sau din alte țări, cum ar fi Germania. Este clar, capacitățile companiilor românești în domeniile ingineriei, producției și construcțiilor s-au redus foarte mult în ultimii 10 ani, din cauza lipsei investițiilor. În același timp, am descoperit o mulțime de companii care adoptă politici de supraviețuire și noi tehnologii și, astfel, putând concura eficient, nu numai pe piața locală, ci și în afara României. Una dintre misiunile noastre este să identificăm astfel de proiecte și să le facem mai profitabile pe piața românească și internațională. Există deficiențe în ceea ce privește forța de muncă calificată; mulți români au plecat din țară pentru a locui în altă parte a UE – undeva între trei și patru milioane, credem noi. Este o mare provocare pentru noi să readucem experții, pentru a putea realiza noile proiecte, care sunt prevăzute în sectorul energetic în următorii cinci-zece ani. Dacă am rezolva problema forței de muncă, am fi capabili să realizăm un echilibru mai bun între exporturi și afaceri locale. Dar, așa cum stau lucrurile, ne confruntăm cu probleme pentru a găsi specialiști pentru afaceri locale, deși aceasta nu este o problemă exclusiv românească; în toată Europa, în special, concurența de a atrage o forță de muncă cu înaltă calificare este dificilă“, a mai spus Dan Georgescu.

“În următorii ani, sectorul românesc de generare a energiei va lansa o gamă mai mare de proiecte, de la panouri fotovoltaice pe acoperișuri, până la mari unități nucleare. Alte investiții vor fi promovate la nivel de rețea electrică, interconectarea cu sistemele vecine, lucrări de îmbunătățire a stabilității sistemului, digitalizare și extindere. Toate aceste investiții, private sau publice, ar putea ajunge până la 1 miliard de euro pe an“, a mai spus reprezentantul Romelectro.

 

 

din aceeasi categorie