Acasă Stiri ExterneAmerica Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă intră în linie dreaptă: s-a semnat primul contract cu Candu Energy

Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă intră în linie dreaptă: s-a semnat primul contract cu Candu Energy

de M G

Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) anunţă avansarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, iar, în cadrul etapei pregătitoare, EnergoNuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu CANDU Energy.

Potrivit unui anunţ postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea unor documentaţii necesare demarării Proiectului Unităţilor CANDU 3 și 4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licenţiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcţii de securitate nucleară etc.).

Contractul semnat de EnergoNuclear cu Candu Energy acoperă achiziţia de servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea documentaţiilor necesare relansării Proiectului Unităţilor Candu 3&4, printre care: actualizarea documentelor baza de autorizare (DBA); actualizarea ghidurilor de securitate nucleară (GSN) elaborate anterior pentru Unităţile 3 şi 4 Cernavodă, pentru a se conforma cu cerinţele DBA şi cu cele mai recente coduri şi standarde aplicabile canadiene, precum şi cu cerinţele directivei UE de securitate nucleară; definirea livrabilelor de inginerie care vor fi elaborate în fazele 2 şi 3, conţinutul acestora fiind astfel stabilit încât să poată fi elaborate estimări ale cantităţii de livrabile de inginerie şi de complexitate a conţinutului fiecărui livrabil; documentul de evaluare care subliniază elementele cheie ale opţiunilor de arhitectură propuse pentru implementarea controlului părţii nucleare; actualizarea şi dezvoltarea modificărilor de proiect legate de securitate nucleară care vor demonstra că Proiectul Unităţilor 3&4 respectă cerinţele Directivei privind securitatea nucleară; reevaluarea structurilor civile existente şi confirmarea faptului că acestea vor fi adecvate scopului lor pentru încă 60 de ani (inclusiv pe durata de viaţă post-retehnologizare) de la punerea în funcţiune a unităţilor.

„Aprobată în aprilie 2021 în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Nuclearelectrica, strategia de continuare a Proiectului Unităţilor Candu al Centralei Nucleare Cernavodă este implementată în trei etape, în conformitate cu experienţa internaţională în construcţia de centrale nucleare. Etapa pregătitoare a început cu capitalizarea şi operaţionalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A., şi va avea o durată de 24 de luni, timp în care se vor contracta servicii de asistenţă tehnică, juridică, financiară şi de inginerie şi se vor efectua studiile şi evaluările necesare”, menţionează compania.

Decarbonare nucleară

Finalizarea noilor capacităţi nucleare Candu va aduce multiple beneficii socio-economice. Astfel, vor fi generate indirect până la 19.000 de locuri de muncă. De asemenea, 20 de milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual cu patru unităţi în operare iar contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie, la nivel naţional va creşte la 36%. Contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie fără emisii de CO2, la nivel naţional, va creşte la 66%. „În plus, proiectele vor susţine dezvoltarea lanţului intern de aprovizionare, precum şi alte industrii colaterale”, susţine Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

„Mă bucur şi salut semnarea primului contract care avansează dezvoltarea Proiectului Unităţilor CANDU 3&4 de la Cernavodă. Parteneriatul cu SUA şi Canada va permite ţării noastre să atingă obiectivele de decarbonare pe care şi le asumă. Acesta este un pas important şi sunt foarte optimist că în viitor vom fi o ţară independentă energetic”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

La rândul său, prim secretarul adjunct pentru Energie Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA, Kathryn Huff, a subliniat că „acordul interguvernamental (IGA) dintre România şi Statele Unite semnat în 2020 demonstrează interesele comune ale naţiunilor de a colabora pentru atingerea obiectivelor de securitate energetică şi decarbonare”. „Semnarea acestui prim contract pentru finalizarea Unităţilor 3 şi 4 este un pas major, susţine obiectivele IGA şi continuă relaţia puternică dintre ţările noastre în domeniul energiei nucleare”, a spus Huff.

În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida şi susţine în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleară.

„Energia nucleară este un instrument esenţial în obiectivul nostru către o economie net zero. A fost un pilon pentru dezvoltarea economică în Canada încă de la sfârşitul anilor 1960, atunci când tehnologia reactoarelor nucleare Candu a devenit operaţională. În toţi aceşti ani, s-a dovedit incredibil de fiabilă şi eficientă. Am avut plăcerea să împărtăşim acest know-how cu prietenii şi aliaţii noştri. Anul acesta, sărbătorim jumătate de secol de cooperare nucleară cu România şi 25 de ani de succes Candu la Unitatea 1 Cernavodă, una dintre cele mai de succes centrale din lume. Aşteptăm cu nerăbdare să susţinem această cooperare fructuoasă cu noi proiecte nucleare comune, în timp ce facem eforturi să ne atingem împreună obiectivele privind schimbările climatice”, a afirmat Annick Goulet, ambasadorul Canadei în România.

Proiectul Unităţilor CANDU este inclus în Strategia Energetică a României, pentru perioada 2019 – 2030, cu perspectivă pentru 2050, precum şi în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenţei energetice a României şi al atingerii obiectivelor de decarbonare ca stat membru al UE. În acest sens, România a semnat la 9 octombrie 2020 un Acord Interguvernamental privind cooperarea în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost recent ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având un sprijin larg şi fiind adoptat cu o majoritate de voturi.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, printr-un Memorandum de Înţelegere încheiat cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv de tipul celor nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Colaborarea cu Statele Unite ale Americii în domeniul nuclear a început în 1981, când preşedintele Ronald Reagan a aprobat primul împrumut US Exim pentru proiectul Unitatea 1 Cernavodă.

Compania Naţională „Nuclearelectrica” SA este societatea naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, la care statul deţine 82,49% din acţiuni şi alţi acţionari, 17,50%, după listarea societăţii la bursă în 2013. Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comentarii

dragostin catalin noiembrie 28, 2021 - 6:43 am

A. 8 miliarde USD (cu IDC vor fi ~10), pentru 1400 MW, disponibili dupa 2031…in cel mai bun caz !?
Oricine educat poate calcula/verifica COSTURILE FIXE ale energiei produse : sunt peste 110 $/MWh !
B. Iar ce spune Dl.Cosmin Ghita despre emisii reduse de CO2 este gresit: Taxonomia NU A INCLUS ENERGIA NUCLEARA IN RINDUL TEHNOLOGIILOR VERZI

Răspunde
dragostin catalin noiembrie 28, 2021 - 7:46 am

Pentru a lamuri , sa le numim in mod elegant, „neclaritati” emise de Dl. Ghita – cu privire la milioanele de tone CO2 ne-emise de CNE:

https://www.unpri.org/download?ac=15189

si separat mai jos:

“…The French government has been one of the biggest advocates of gas in the EU taxonomy. Although it has not yet taken an official position, its ambassador in the Czech Republic announced that Macron’s plans were to be aligned with the Eastern European block. Having led a group of ten countries in lobbying to ensure that nuclear energy is labelled green, Macron’s government seems to be willing to let fossil gas be included in the Taxonomy if it can secure a green stamp for nuclear energy, according to a recent leaked paper that unveiled what France’s position could look like….”

…deci, nici pe departe energia nucleara nu este inca inclusa in rindul „tehnologiilor verzi”
…si ca tot vorbim de Taxonometrie – cam cite mil t CO2 sunt inglobate in apa grea produsa la Haliga de o centrala de carbune, care a functionat zeci de ani…

Imi pare rau ca stric „festivitatea” si din acest punct de vedere…dar acestea sunt realitati care trebuie cunoscute, nu trecute cu vederea…la urma urmei, consumatorii vor plati „factura” nu politicienii festivisti…care, oricum nu au nici o responsabilitate .
As fi poate de acord cu dl.Popescu, ce afirma ca vom deveni independenti energetic dupa 2031…dar pina atunci, ce ne facem ??

Răspunde