Acasă MediuDezvoltare Durabila Un oraș smart are până și bănci inteligente

Un oraș smart are până și bănci inteligente

de M G

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru limitarea schimbărilor climatice este un deziderat din care Uniunea Europeană și-a făcut cu adevărat un obiectiv, cu ținte clare de atins. La acest efort participă toată lumea, de la cetățeni, la companii, de la instituții la localități. Acum, orașele își doresc să reducă amprenta de carbon și nu numai și să fie cât mai ”smart”. De aceea se străduiesc să reducă aportul de resurse utilizând tehnologiile digitale și soluții inteligente pentru energie, comunicații, locuințe, gestionarea apei, deșeuri și mobilitate. Practic, s-a ajuns ca un oraș ”smart” să aibă până și bănci inteligente! Un astfel de exemplu este orașul Alghero, din Sardinia, unde s-a montat o bancă inteligentă, gândită și produsă de firma Tecnotel.

Un oraș inteligent sau smart city este un concept de dezvoltare urbană care integrează tehnologii și sisteme pentru a administra în mod eficient și securizat resursele unui oraș, în vederea îmbunătățirii calității vieții cetățenilor, dezvoltării comunității și protejării mediului. În ultimii ani, marile oraşe ale lumii s-au organizat după conceptul de smart city, în care tehnologia şi colectarea datelor cetăţenilor le asigură acestora un nivel ridicat de viaţă.

Alghero, deși este una dintre cele mai populare stațiuni din Sardinia, cu aproximativ 45.000 de locuitori, și-a păstrat aparența unui sat pescăresc. Numele orașului vine de la Aleguerium, un cuvânt utilizat în latina medievală și care înseamnă „stagnarea algelor” (Posidonia oceanica). Posidonia oceanica, cunoscută și sub numele de ”iarba lui Neptun”, este o specie de iarbă de mare specifică pentru Mediterana, ce formează pajiști subacvatice mari. Posidonia are o capacitate foarte mare de absorbție a carbonului, putând absorbi de 15 ori mai mult dioxid de carbon în fiecare an decât o suprafață similară din pădurea tropicală amazoniană.

Alghero nu și-a uitat tradițiile, dar este și un oraș ”smart” în devenire! De aceea are până și bănci inteligente! Și, tocmai pentru a-și păstra autenticitatea, băncile inteligente din oraș trebuie să aibă un anumit design.

Tecnotel, o companie din Sardinia, a conceput și produs o astfel de bancă. Banca inteligentă ”Olea”, inspirată de coastele Sardiniei, realizată din lemn și oțel, ”se încarcă” singură, de la soare, având montate panouri solare pe acoperiș. Dotată cu încărcător de telefoane mobile, acumulator, mufe USB, camere de luat vederi, LED-uri cu consum redus de energie și Wifi, bănca inteligentă ”Olea” poate fi folosită atât pentru recreere, cât și ca un veritabil birou mobil.

Nu este singura bancă inteligentă produsă de Tecnotel. Green Social Bench are, pe lângă ”Olea” și modelul ”Steel”, o bancă realizată, după cum îi spune și numele, din oțel. ”Steel” poate face ca fiecare colț al unui oraș să devină o oportunitate pentru locuitori să se contacteze, să se informeze, să lucraeze sau să se relaxeze în deplină siguranță. Datorită unui amestec inovator de design, tehnologie și servicii oferite, Steel a remodelat ideea de mobilier stradal inteligent, ușor de utilizat și sigur pentru fiecare cetăţean.

Cea mai recentă variată de Green Social Bench realizată de Tecnotel este ”eBee”. Cu dimensiuni sub un metru cub, noua bancă inteligentă are tehnologie, confort și design. Scaunul din lemn ascunde un iluminat difuz multicolor, o priză USB dublă, telecomandă ce controlează sistemul audio și Wifi.

”Un oraș inteligent are nevoie ca toate produsele și serviciile pe care le oferă cetățenilor să fie, la rândul lor, inteligente. Noi am dezvoltat câteva variante de bănci inteligente, iar ideile noastre nu se opresc aici. Echipate cu panouri solare, modulare, elegante și de ajutor, băncile noastre inteligente multi-funcționale oferă tehnologii prietenoase pentru a ne putea bucura de întregul potențial al vieții sociale”, a declarat Maurizio Cucchiara, CEO ”My Export Manager” Srls, consultant pentru Tecnotel.

din aceeasi categorie