Acasă Analize Uite-așa ar putea și Petrom să se retragă din Neptun Deep: OMV vinde active în valoare de două miliarde de euro pentru a finanţa preluarea Borealis

Uite-așa ar putea și Petrom să se retragă din Neptun Deep: OMV vinde active în valoare de două miliarde de euro pentru a finanţa preluarea Borealis

de M G

Rainer Seele

Grupul energetic austriac OMV, acţionarul majoritar de la OMV Petrom, a anunţat că, până la finele anului viitor, intenţionează să vândă active în valoare de două miliarde de euro, pentru a putea să finanţeze tranzacţia în valoare de 4,68 miliarde de dolari vizând majorarea participaţiei sale la compania Borealis, se arată într-un comunicat de presă al grupului. Deși nu s-a anunțat, nu este exclus ca și Petrom (deținut în proporție de 51% de către OMV), să se retragă din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, după ce Exxon a făcut același lucru. Până acum s-a discutat că, în acest proiect, în care Petrom și Exxon sunt parteneri egali, s-au investit 1,5 miliarde de euro. Dacă și-ar vinde partea la valoarea investițiilor (circa 750 milioane euro) și apoi și-ar lua “banii acasă“, OMV ar obține aproximativ 375 milioane euro (cealalată jumătate urmând să fie încasată de ceilalți acționari ai Petrom, unul fiind statul român, cu circa 21% din titluri). Sigur, această variantă nu este încă pusă pe tapet (mai ales că în spațiul public au apărut informații că Petrom, împreună cu Romgaz și polonezii de la PGNiG vor participația Exxon din Neptun Deep), dar nu este nici imposibilă! Trebuie remarcat, însă, că, în ultimele trei luni, total neobișnuit, premierul Ludovic Orban și directorul general al OMV, Rainer Seele, s-au întâlnit de două ori la București!

OMV a anunțat că a semnat un acord cu Mubadala, fondul suveran din Abu Dhabi, pentru majorarea participaţiei deţinute la producătorul de polietilenă şi polipropilenă Borealis de la 36%, până la 75%. Preţul plătit de OMV pentru pachetul de 39% din acţiunile Borealis deţinut de Mubadala este de 4,68 miliarde de dolari.

„Această tranzacție nu este doar o altă etapă importantă în implementarea strategiei noastre, ci cea mai mare transformare din istoria OMV. Acest lucru transformă OMV într-un grup global de petrol, gaze și produse chimice, al cărui model de afaceri integrat se extinde de la producție, la plastic de înaltă calitate și poziționează Grupul pentru un viitor cu emisii reduse de carbon”, a declarat, în comunicat, directorul general de la OMV, Rainer Seele.

Borealis AG este o companie chimică austriacă care, în 2019, a avut vânzări de 9,8 miliarde de euro şi un profit net de 872 milioane de euro. Capacităţile de producţie combinate ale Borealis şi OMV vor face din grupul austriac cel mai mare producător european de polietilenă şi polipropilenă şi unul din primii 10 producători mondiali.

Cererea globală de monomeri și polimeri crește rapid, determinată de o creștere economică puternică pe termen lung, de îmbunătățirea nivelului de trai în țările emergente și de o dezvoltare economică constantă în economiile mature. Achiziția este o extensie strategică a lanțului valoric OMV în substanțe chimice de mare valoare. Aceasta oferă o acoperire naturală împotriva ciclicității fiecărei etape a lanțului valoric, atât în ceea ce privește volumele, cât și pe spread-urile de pe piață, reducând expunerea OMV pe piețele volatile, se mai arată în comunicat.

Pentru a finanţa preluarea Borealis, OMV va demara un program de vânzări de active, sinergii şi un management activ al fluxului de numerar. Programul de vânzări de active are o valoare de două miliarde de euro până la finele lui 2021.

O primă tranzacţie ar putea viza pachetul de 51% din acţiunile Gas Connect Austria deţinut de OMV şi care ar putea fi vândut către Verbund, cea mai mare companie de electricitate din Austria. Gas Connect Austria construieşte şi operează conductele magistrale de transport al gazelor din Austria şi este deţinută de OMV (51%) şi AS Gasinfrastruktur GmbH (49%).

De asemenea, OMV a anunţat că a demarat procesul de vânzare a celor 287 de benzinării ale sale din Germania. În total, OMV deţine aproximativ 1.400 de benzinării în nouă state europene. Cele 287 de benzinării din Germania sunt amplasate în special în sudul Germaniei, în regiunile Bavaria şi Baden-Württemberg. „Prin această posibilă vânzare a benzinăriilor din Germania, OMV îşi gestionează activ portofoliul în direcţia unei creşteri sustenabile şi profitabile”, a informat grupul austriac într-un comunicat de presă.

“De asemenea, OMV își va optimiza fluxurile de numerar prin amânarea sau reevaluarea proiectelor deja planificate. În 2020, investițiile organice planificate pentru OMV vor fi reduse cu 200 milioane euro, la 2,2 miliarde euro. Planurile de investiții pentru următorii ani vor fi, de asemenea, examinate critic”, se mai arfată în comunicatul grupului austriac.

Altminteri spus, dacă nu ne hotărâm odată să facem legislația internă mai atrăgătoare pentru investiții, nu deste exclus ca și OMV Petrom să se retragă din proiectul Neptun Deep din Marea Neagră! ExxonMobil și OMV Petrom au anunțat, în anul 2012, că rezervele de gaze naturale ar putea ajunge la 48 – 84 miliarde metri cubi.

Cu sediul central la Viena, Borealis are în prezent aproximativ 6.900 de angajați și își desfășoară activitatea în peste 120 de țări. Compania oferă clienților servicii și produse la nivel mondial, în colaborare cu Borouge, o asociere în comun cu Compania Națională de Petrol Abu Dhabi (ADNOC) și cu Baystar ™, o asociere cu Total, în Texas (SUA). Ca o consecință suplimentară a tranzacției cu Mubadala, OMV va consolida cota de 40% din Borealis în Borouge și 50% din acțiuni în Baystar.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

din aceeasi categorie