Acasă MediuDezvoltare Durabila UE are restanțe la îndeplinirea obiectivelor de mediu

UE are restanțe la îndeplinirea obiectivelor de mediu

de L M

Uniunea Europeană nu îşi va atinge obiectivele de mediu stabilite pentru 2020 dar poate face acest lucru în 2030 şi 2050 dacă va răspunde la provocările fără precedent care se anunţă, a avertizat Agenţia Europeană de Mediu (EEA) în raportul său privind Starea Mediului”, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Deşi politicile europene în domeniul mediului şi al climei au contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în ultimele decenii, Europa nu înregistrează suficiente progrese, iar perspectivele pentru mediu în următorul deceniu nu sunt pozitive, potrivit raportului „Mediul european – situaţia actuală şi perspective 2020”, publicat în contextul în care luni a început Summitul asupra Climei (COP25), de la Madrid. „Mediul european se află într-un punct critic. Avem o oportunitate mică în următorul deceniu pentru a extinde măsurile de protecţie a naturii, a reduce impactul schimbărilor climatice şi a diminua radical consumul nostru de resurse naturale”, a declarat directorul EEA, Hans Bruyninckx.

Pentru a lupta contra ritmului alarmant de pierdere a diversităţii, a impactului crescând al schimbărilor climatice şi a consumului excesiv de resurse naturale, UE trebuie să acţioneze urgent, subliniază Agenţia Europeană de Mediu. Chiar dacă au fost făcute unele eforturi, de exemplu prin diminuarea cu 22% a emisiilor de gaze cu efect de seră între 1990 şi 2017, precum şi prin majorarea ponderii energiilor regenerabile în consumul energetic, acestea nu sunt suficiente.

Agenţia Europeană de Mediu spune că, din cele 13 obiective de protejare a diversităţii fixate pentru 2020, doar două vor fi satisfăcute anul viitor: desemnarea ariilor protejate marine şi a ariilor protejate terestre. În schimb, protecţia speciilor şi habitatelor naturale, a zonelor umede, a ecosistemelor marine şi a solurilor rămâne insuficientă. De asemenea, impactul schimbărilor climatice şi al poluării atmosferice şi fonice asupra mediului şi sănătăţii umane reprezintă şi ele în continuare motive de îngrijorare.

Tendinţele recente evidenţiază însă o încetinire a progresului înregistrat în domenii precum reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a emisiilor industriale, a deşeurilor generate, precum şi a creşterii eficienţei energetice şi a ponderii energiei regenerabile. „În perspectivă, rata actuală a progresului nu va fi suficientă pentru a atinge ţintele privind clima şi energia pentru 2030 şi 2050”, a arătat EEA.

Cu ocazia summitului COP25 pentru biodiversitate, care va fi organizat în luna octombrie 2020, în China, statele vor trebui să pună la punct noi obiective pentru a proteja mai bine biodiversitatea, aceasta deşi angajamentele pe care şi le-au asumat pentru deceniu care se încheie nu au fost atinse în totalitate.

 

din aceeasi categorie