Acasă Analize Turcu’ nu mai plăteşte. Acum plăteşte chinezu’  

Turcu’ nu mai plăteşte. Acum plăteşte chinezu’  

de GM

termo RovinariTurcia şi China poartă discuţii privind o investiţie de 10-12 miliarde de dolari în zăcământul carbonifer şi termocentrala Afsin-Elbistan, a anunţat ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

În încercarea de a-şi utiliza la maxim rezervele de cărbune şi de a reduce importurile de gaze naturale, în luna ianuarie 2013 o companie energetică de stat din Turcia şi firma Abu Dhabi National Energy Co (TAQA) au semnat un acord cu privire la acest proiect important, care ar urma să fie dezvoltat în sudul Turciei. Însă oficialii turci au început să discute şi cu alte companii, după ce, în luna august a anului trecut, TAQA a anunţat că a decis să amâne investiţia. Printre ţările interesate de acest proiect sunt China şi Coreea de Sud.

“Va fi o investiţie de 10-12 miliarde de dolari în zăcământul Afsin-Elbistan. Purtăm discuţii cu China cu privire la acest subiect“, spus Taner Yildiz, fără a preciza când anume ar putea fi semnat un acord.

Potrivit estimărilor Ministerului turc al Energiei, regiunea Afsin-Elbistan ar conţine aproximativ 45% din rezervele de lignit ale Turciei, iar proiectul prevede construirea unei termocentrale, care ar putea furniza o cantitate de 8.000 de megawaţi de energie electrică pentru sudul Turciei.

“Acesta este un proiect uriaş. Ar trebui să punem la punct proiectul corect pentru Afsin-Elbistan. Colaborăm cu China în acest sens“, a mai spus Taner Yildiz.

Separat, Taner Yildiz a spus că, în prezent, Turcia nu are de gând să devină partener la proiectul gazoductului Trans Adriatic Gas Pipeline Group (TAP). Acest proiect vizează transportul a 10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din Azerbaidjan până în Europa, via o conductă cu o lungime de 870 de kilometri, care ar urma să ajungă până în Italia, via Grecia şi Albania.

TAP ar urma să se conecteze cu gazoductul Trans Anatolian Pipeline (TANAP) în apropiere de graniţa dintre Turcia şi Grecia, la Kipoi. Yildiz a subliniat că Turcia este interesată, mai degrabă, să-şi majoreze participaţia la TANAP, de la 20% până la 30%. “Majorarea participaţiei noastre la TANAP ar fi mai potrivită atât din punct de vedere al structurii de capital, cât şi al operării. Proiectul TAP nu este, în prezent, pe agenda noastră“, a spus Taner Yildiz.

Piaţa energetică din Turcia pare a fi una dintre cele mai promiţătoare pieţe din Europa. Consumul de electricitate a crescut cu 5%, până la 242 miliarde kilowaţi oră în 2012, iar prognozele privind creşterea cererii de electricitate sunt devansate doar de cele ale Chinei. Pentru a face faţă cererii Turcia, are nevoie să instaleze anual capacităţi de 3.500 MW.

din aceeasi categorie