Acasă EconomieBanci & Asigurari Tranzacţii Petrom

Tranzacţii Petrom

de GM

Fondul Templeton Frontier Market, administrat de compania Franklin Templeton, a vândut joi acţiuni OMV Petrom (SNP) de peste 2,3 milioane lei (530.000 de euro), aceasta fiind prima tranzacţie prin care un fond Templeton vinde titlurile ale companiei petroliere în ultimii doi ani.

Aproape întregul pachet a fost cedat printr-o tranzacţie, de 2,3 milioane lei, potrivit unei raportări transmise vineri Bursei de intermediarul transferurilor, casa cehă de brokeraj Wood&Company Financial Services, precizează Mediafax. Tranzacţia a fost realizată la preţul de 0,463 lei/acţiune, cu 0,43% sub cotaţia de miercuri de pe piaţa principală şi, totodată, uşor sub cea la care titlurile OMV Petrom au încheiat sesiunea bursieră de joi, de 0,4647 lei.

Achiziţiile de acţiuni OMV Petrom realizate de fonduri Franklin Templeton au început să fie raportate pe site-ul BVB din luna aprilie 2011, având în vedere că şeful Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, face parte din 2010 din Consiliul de Supraveghere al companiei energetice. Începând din aprilie 2011, mai multe fonduri administrate de Franklin Templeton au cumpărat cumulat acţiuni reprezentând 0,783% din capitalul social al OMV Petrom, pentru care au plătit aproape 180 milioane lei (aproximativ 41 milioane euro).

Compania OMV Petrom este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăsesc Fondul Proprietatea (20,11%) şi BERD (1,63%), restul titlurilor fiind în portofoliile altor investitori.

din aceeasi categorie