Acasă Economie Transportatorii vor să plătească pentru cât merg

Transportatorii vor să plătească pentru cât merg

de GM

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a transmis o scrisoare deschisă Guvernului Romaniei, în care solicită ca încasarea taxei de drum aferentă utilizării infrastructurii rutiere să se facă după modelul austriac, utilizând GO-Box-ul, se arată într-un comunicat al federaţiei, preluat de Agerpres.

GO-Box-ul este un dispozitiv care se fixează pe partea interioară a parbrizului, cu ajutorul unei benzi adezive. Dispozitivul se poate cumpăra la preţul de 5 euro, de la agenţiile de pe întreg teritoriul Austriei, precum şi de la punctele de trecere a frontierei cu ţările vecine. Pentru a se asigura folosirea corectă a sistemului, se realizează verificări de către unităţi mobile la punctele de control al traficului, la principalele puncte de plată a taxei de autostradă, dar şi la punctele de trecere a frontierei.

“Transportatorii rutieri de mărfuri şi de persoane au înregistrat anul trecut pierderi de peste 50 de milioane de euro din cauza stării infrastructurii rutiere, a creşterii costurilor cu carburanţii şi a haosului legislativ. Implementarea noului sistem ar optimiza costurile pe care transportatorii comerciali le înregistrează din cauza neutilizării infrastructurii rutiere, ca urmare a restricţiilor de circulaţie impuse, dar şi din cauza obligativităţii de a respecta timpul de odihnă şi de conducere. Sistemul GO-Box este singurul ce oferă 100% garanţia că plata se face în funcţie de gradul de utilizare”, a declarat Augustin Hagiu, preşedintele FORT, potrivit comunicatului.

Dacă în Bulgaria costul pe kilometru, cu taxa de drum inclusă, este de 0,008 eurocenţi, transportatorii români plătesc 0,15 eurocenţi pe kilometru. În 2007, un transportator român efectua anual aproximativ 110.000 de km cu un autovehicul comercial pe teritoriul naţional, însă în 2011 media kilometrilor efectuaţi la transportul de mărfuri a scăzut la 70.000 km/vehicul, reiese din datele furnizate de FORT.

din aceeasi categorie