Acasă MediuDezvoltare Durabila Transgaz propune ca România să nu mai importe gaze în iunie

Transgaz propune ca România să nu mai importe gaze în iunie

de GM

conducta gaz 1Transgaz, operatorul de transport şi sistem al gazelor naturale, a propus Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ca întregul consum de gaze al ţării în luna iunie să fie acoperit din producţia internă, fără ca România să mai apeleze la importuri, potrivit unui document postat pe site-ul ANRE. Reglementatorul a avizat, însă, o pondere a importurilor de 2% pentru populaţie şi termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici şi de 5% pentru consumatorii industriali.

„Din estimările operatorilor de pe piaţă şi al producătorilor, întregul necesar de gaze poate fi acoperit din producţia internă. Însă este nevoie şi de importuri, din mai multe considerente. În primul rând, este vorba de faptul că suntem în plin program de înmagazinare a gazelor pentru perioada de iarnă. În al doilea rând, sunt considerente de ordin tehnic, legate de curgerea hidraulică a gazelor, care trebuie să se facă la anumite presiuni. Fluxul de gaze prin conducte nu poate fi întrerupt oricând”, a explicat un specialist din piaţa gazelor, citat de Agerpres.

Transgaz a propus ca şi în luna mai România să consume doar gaze din producţia internă, dar şi atunci ANRE a avizat o pondere a importurilor de 2% pentru populaţie şi termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici şi de 4% pentru utilizatorii non-casnici.

Transgaz estimează pentru luna iunie un consum total la nivel naţional de 6,1 milioane de MWh, din care 3,7 milioane de MWh pentru consumatorii industriali și 1,1 milioane de MWh pentru piaţa reglementată. Restul reprezintă consumul propriu tehnologic al reţelelor şi al centralelor.

din aceeasi categorie