Acasă Stiri Interne Transelectrica, single buyer pentru distribuitorii de energie

Transelectrica, single buyer pentru distribuitorii de energie

de M G

„Achiziţia de energie electrică pentru acoperirea pierderilor din reţea pentru un distribuitor nu reprezintă un business de bază. Este un cost care influenţează tariful de distribuţie, dar nu aduce, teoretic, niciun beneficiu operatorului de reţea. În ultima formă de reglementare, ANRE ne-a pus să ne concurăm noi între noi, distribuitorii, iar autoritatea va recunoaşte în tarif doar acel preţ de achiziţie care e sub o anumită limită”, a declarat Corina Popescu, directorul general al Grupului Electrica.

Potrivit acesteia, un operator care nu are producţie de energie la nivelul grupului, rămâne expus la modul în care evoluează preţul pe platformele administrate de OPCOM.

“Deşi ar trebui să fie un preţ recunoscut, autoritatea îl poate recunoaşte parţial. Şi atunci am avut o discuţie la nivelul asociaţiei (n.r. – ACUE – Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie), cum s-ar putea să avem toţi un tratament nediscriminatoriu. Concluzia a fost că Transelectrica, care e neutră din perspectiva operatorilor de distribuţie, care, la nivel de grup, au şi activitate de furnizare, ar putea să capete acea funcţie de single buyer. E nevoie de o modificare în cadrul de reglementare şi în legislaţie pentru a se implementa acest lucru”, a explicat Corina Popescu.

Ea a subliniat că a fost transmisă o scrisoare la DG Energy, care a răspuns că nu vede un impediment în implementarea acestui concept.

„Primul lucru pozitiv este că noi, ca şi asociaţie, am transmis o scrisoare la nivelul DG Energy, cei care, practic, se ocupă cu partea aceasta la nivel european, iar dumnealor ne-au spus că nu ar vedea un impediment în implementarea unui asemenea concept. Implementarea conceptului ar echilibra poziţiile şi nu ne-ar mai pune pe noi să ne concurăm în piaţă în momentul în care am cumpăra energia pentru consumul propriu tehnologic”, a mai spus directorul Electrica.

Aceasta a precizat că ACUE a propus Transelectrica deoarece, în momentul în care este împuternicit cineva să cumpere, i se dau anumite informaţii comerciale şi, pentru a nu exista vreun dubiu la un moment dat, că cel care va desfăşura această activitate va putea folosi informaţiile în interesul companiei pe care o reprezintă, s-a optat pentru operatorul sistemului naţional de transportator al energiei.

din aceeasi categorie