Acasă Economie Transelectrica „sabotată” de prețul energiei electrice

Transelectrica „sabotată” de prețul energiei electrice

de L M

Rezultatele Transelectrica pe primele 9 luni din anul 2017 nu sunt îmbucurătoare, prețul energiei electrice cumpărate pentru echilibrarea sistemului energetic național afectând dramatic performanțele companiei. De aceea, societatea va pune accent pe investiții, care să ducă la scăderea costurilor.

„Vrem să transformăm Transelectrica într-o companiei sustenabilă pe termen lung, nu o companie cu profit pe termen scurt”, a declarat, miercuri, Corina Popescu, președintele Directoratului Transelectrica, la prezentarea rezultatelor financiare ale companiei pentru primele 9 luni ale lui 2017.

Astfel, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an venituri de 2,414 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 27,2% față de perioada similară a anului trecut, când acestea erau de 1,898 miliarde de lei. Indicele EBITDA a cunoscut un regres, de la 505 milioane de lei la 335 milioane de lei, reprezentând o scădere cu 33,8%. În aceste condiții, profitul net a ajuns la 65 milioane de lei, înregistrând o scădere de 69,6% față de perioada similară a anului trecut, când profitul net la 9 luni a fost de 213 milioane de lei.

Operațional, compania a înregistrat un consum de energie de 42,1 TWh, ceea ce reprezintă o creștere cu 3,3% a consumului din perioada similară a anului trecut. Producția de energie s-a menținut relativ constantă, fiind remarcată o creștere de doar 0,5%, ajungând la 44,3 TWh; în schmb, exportul, de 2,2 TWh, a înregistrat o scădere de 33,9%.

Prețul curentului afectează compania

Principalele activități din care Transelectrica obține venituri sunt reprezentate de tarifele de transport al energiei electrice și serviciile de sistem. Potrivit responsabililor companiei, tariful de transport este sub plafoanele stabilite de către Autoritatea Națională deReglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Cea mai mare problemă care a dus la rezultatele negative de acum o reprezintă costurile cu energia electrică pe care compania trebuie să o cumpere în vederea echilibrării sistemului energetic național. „Ce se întâmplă pe piața de echilibrare ne impactează și pe noi”, a declarat Corina Popescu. Oficialul Transelectrica a precizat că evoluția prețului energiei în acest an a dus la anularea a două contracte prin care se asigura energie folosiră la echilibrarea sistemului energetic național, unul dintre acestea acoperind 30% din necesar. Din acest motiv, compania a trebuit să apeleze la achiziții de pe piața de echilibrare, care este cea mai scumpă. În concluzie, cele mai mari cheltuieli pe care compania le-a înregistrat sunt cele cu achiziția de energie pentru echilibrarea sistemului energetic național și scăderea tarifului de transport.

În aceste condiții, Transelectrica a solicitat ANRE măsuri pentru corectarea imediată a impactului prețului în tarif, nu o dată la trei luni ca acum. În plus, a compania a solicitat reglementatorului ajustarea tarifului de la 1 ianuarie 2018.

Investițiile „luptă” cu prețurile

Corina Popescu a declarat că, printre prioritățile companiei, se află investițiile, pentru ca, în acest fel, să scadă costurile și, implicit, tarifele.

Raportul la 9 luni consemnează contracte noi semnate în valoare de 135 milioane de lei, cheltuielile cu investițiile s-au ridicat la 127 milioane de lei, iar activele imobilizate noi sunt cifrate la 100 milioane de lei. Pentru sfârșitul acestui an, se preconizează finalizarea liniei electrice Reșița-Pancevo, cel târziu în trimestrul I anul viitor. „Comercial, linia va fi pusă în funcțiune la sfârșitul lui 2018, pentru că mai sunt lucrări la Reșița”, a spus președintele Directoratului Transelectrica. Potrivit acesteia, linia Reșița-Pancevo va putea fi folosită în această iarnă, în cazul în care va fi nevoie.

Corina Popescu a declarat că România are încheiate două convenții de întrajutorare, cu Bulgaria Și Serbia. Sunt negocieri și cu Ungaria pe aceeași temă, dar pe această relație avem piața cuplată.

Întrebată dacă vor fi probleme cu siguranța sistemului energetic național în această iarnă, Corina Popescu a declarat: „Nu. Nu văd niciun risc în funcționarea sistemului. Dacă fiecare își face treaba și nu va avea comportament speculativ, lucrurile vor funcționa corespunzător”, a precizat oficialul Transelectrica.

Compania are circa 2.200 de salariați și se află sub autoritatea Ministerului Economiei. Transelectrica gestionează 81 de staţii electrice la nivelul ţării şi 8.834 km de linii electrice aeriene. Compania administrează şi operează sistemul electric de transport şi este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcţionarea sistemului şi a pietei, asigurarea siguranţei Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN).

din aceeasi categorie

1 comentariu

catalin dragostin noiembrie 17, 2017 - 7:30 am

Transelectricii nici prin cap nu le trece, macar ca optiune, STOCAREA ENERGIEI !…in loc sa construiasca linii si statii, sau sa cumpere energiei vaitindu-se ca intra pe piata de echilibrare.

AVEM SOLUTII (ECONOMICE !) pentru aceasta problema !

Comments are closed.