Acasă Stiri ExterneEuropa Traderii europeni împotriva Legii energiei româneşti

Traderii europeni împotriva Legii energiei româneşti

de GM

Cel mai important forum european al traderilor de energie, EFET, a apreciat că noua Lege a energiei electrice din România riscă să încalce legislaţia europeană, deoarece afectează obiectivul liberalizării pieţei energetice europene, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Guvernul român doreşte să promoveze transparenţa pe piaţa de tranzacţionare a energiei, după ce a anulat mai multe contracte criticate încheiate de Hidroelectrica.

Potrivit EFET, prin intermediul noii legi, adoptată în data de 14 iunie de către Camera Deputaţilor, producătorii din domeniu sunt obligaţi să oferteze toate cantităţile disponibile pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu.

În schimb, participanţii de pe piaţă au redus tranzacţiile, aşteptând ca ANRE să vină cu clarificări, în condiţiile în care mulţi dintre ei susţin că legea creează confuzii (n.r. – ANRE a transmis o notă, în care făcea precizări legate de Legea energiei – vezi facsimil ANRE).

“Federaţia Europeană a Traderilor de Energie (EFET) este îngrijorată de amendamentele la Legea Energiei”, a declarat o purtătoare de cuvânt de la EFET. “Credem că amendamentele la legislaţia naţională nu trebuie să vină în contradicţie cu legislaţia europeană. Aceste amendamente mai degrabă împiedică, decât facilitează realizarea unei pieţe europene en-gros a energiei electrice”, a adăugat purtătoare de cuvânt.

Conform traderilor, o posibilă soluţie ar putea fi crearea de către operatorul pieţei de energie electrică din România (OPCOM) a unei platforme speciale, care să permită traderilor să încheie contracte bilaterale. În plus, participanţii de pe piaţă nu sunt siguri care vor fi penalităţile în cazul tranzacţiilor în afara OPCOM, fiind posibil ca aceste penalităţi să se ridice la 5% din cifra de afaceri a companiei, ceea ce ar reprezenta o lovitură fatală pentru multe firme.

“Este posibil să vedem unele modificări după alegerile parlamentare din decembrie. Până atunci, nimeni de pe piaţă nu aşteaptă o îmbunătăţire a situaţiei”, a declarat un trader.

La începutul acestei luni, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat că Autoritatea elaborează o reglementare secundară pentru a deblocarea situaţiei cauzate de posibila modificare a Legii energiei electrice şi gazelor naturale din 2012, iar OPCOM ar putea dezvolta o platformă specială pentru contracte bilaterale negociate direct, asemănătoare OTC-urilor bursiere (over the counter – în afara bursei).

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), din care face parte majoritatea traderilor ce activează pe piaţa locală, este membră EFET.

din aceeasi categorie