Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) pare a fi un succes, dacă este să luăm în calcul rezultatele colectării și declarațiile făcute atât de ministrul Mediului, Mircea Fechet, cât și de operatorii implicați la conferinţa „PRIA Environment – Aniversare un an de SGR în România”. Republica Moldova se pregătește pentru implementarea unui sistem similar, preconizat a fi funcțional din 2027. Iar fostul ministru al Mediului, Barna Tanczos, care a contribuit la definitivarea legislației SGR, a venit cu propuneri pentru ca sistemul să dea rezultate și în mediul rural și orașele mici.
„Personal, sunt foarte mândru de cifrele înregistrate în ceea ce privește colectarea deșeurilor de ambalaje”, a declarat marți, 22 octombrie 2024, ministrul Mediului, Mircea Fechet, la conferinţa „PRIA Environment – Aniversare un an de SGR în România”.
„Uitându-mă în raportările companiei RetuRO referitoare la performanţa sistemului de garanţie-returnare, în luna septembrie, ultima evaluată, 81% este o cifră absolut spectaculoasă. Este mult peste ceea ce ne imaginam într-un an că se poate face şi cu 10 ani sau cu 20 de ani în urmă, când puţini credeau că dacă se poate în Germania sau în alte ţări vestice avansate din acest punct de vedere, se poate şi în România”, a afirmat ministrul Mediului.
Demnitarul a atras atenția că, dacă există voinţă şi o suficientă susţinere politică, Sistemul de Garanţie-Returnare va funcţiona în continuare. Și pentru că se marca primul an de funcționare a SGR, ministrul Mediului nu a uitat să-i laude pe toți cei care au lucrat sau lucrează la punerea în aplicare a sistemului.
Sistemul românesc pare să inspire și autoritățile de la Chișinău care intenționează să aplică politici de mediu care să colecteze deșeurile de ambalaje.
„Fiind inspiraţi de exemplul României şi al altor nouă state din Uniunea Europeană, unde SGR este funcţional pentru aproximativ 131 de milioane de oameni, cam 26% din populaţia Europei, de ce să nu fie implementat cu rezultate şi în Republica Moldova?”, a declarat Grigore Stratulat, secretar de stat din Ministerul Mediului din Republica Moldova, la conferinţa „PRIA Environment – Aniversare un an de SGR în România”.
Potrivit acestuia, sistemul moldovenesc ar putea deveni funcțional în 2027. „Un sistem funcţional şi bine pus la punct schimbă mentalitatea, cultura şi atitudinea socială”, a mai spus secretarul de stat.
„Marea problemă a sistemului este colectarea manuală”, a declarat senatorul Barna Tancsoz, fost ministru al Mediului, care a contribuit substanțial la definitivirea legislației SGR; proiectul a fost demarat de Mircea Fechet, pe vremea când era secretar de stat.
Potrivit lui Tanczos, la creionarea legislației SGR, „a avut grijă să nu interfereze cu piața. Problema este pentru comerțul din mediul rural și orașele mici, care practică colectarea manuală. Soluția este să se renunțe la colectarea manuală. Statul trebuie să-i ajute pe micii comercianți”, a spus senatorul.
Datele prezentate de RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare, arată un impact foarte mare a acestei măsuri; peste 81% dintre ambalajele cu sigla „SGR” au fost returnate de către consumatori în luna septembrie, în creştere faţă de luna august, când rata de colectare a fost de 78%. Astfel, luna trecută, consumatorii au returnat 453 de milioane de ambalaje. În total, 2,32 miliarde de ambalaje au fost returnate din decembrie 2023 până în septembrie 2024, iar din momentul implementării sistemului în România şi până în prezent, aproximativ 144.000 de tone de ambalaje au fost predate de RetuRO către reciclatori.
RetuRo Sistem Garanţie Returnare SA este o companie non-profit, creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).
Conferinţa PRIA Environment a vrut să marcheze împlinirea unui an de la debutul acestui sistem în România. La conferință au participat reprezentanţi ai companiei RetuRO, ai producătorilor, retailerilor, asociaţiilor din domeniu, companiilor de mediu din zonele de reciclare, salubrizare, OIREP-urile, UAT-urile, ADI-urile, precum şi ai autorităţilor centrale.