Acasă Economie Tender se extinde în Africa

Tender se extinde în Africa

de GM

Investiţiile necesare etapelor preliminare fazei de exploatare a blocului petrolier situat în offshore Africa de Vest, pentru care Tender Grup şi AGC (Agenţia de Gestionare şi Cooperare între Senegal şi Guineea – Bissau) au semnat, marţi, contractul de concesiune, se ridică la 100 milioane dolari, a declarat preşedintele grupului, Ovidiu Lucian Tender, la semnarea protocolului de colaborare.

“Investiţiile totale se pot ridica la sute de milioane dolari. Dar, în primele etape, adică pentru studiile seismice, pentru forajul propriu zis, până la exploatare, investiţiile se ridică la 100 milioane dolari”, a afirmat Ovidiu Tender.

Blocul petrolier are o suprafaţă de 5.347 kilometri pătraţi şi este situat în zona comună dintre Senegal şi Guineea Bissau.

Protocolul este primul de acest gen încheiat de o firmă românească. În cazul unei descoperiri comerciale, firma concesionară – Tender Grup – are dreptul de a exploata descoperirea respectivă. Prima etapă, cea de explorare, se realizează pe riscul Grupului Tender. Durata contractului este de 8 ani pentru explorare şi de 25 de ani pentru producţie, cu o extindere, la cerere, de încă 10 ani pentru perioada de producţie.

“Eu sunt un beneficiar al crizei mondiale. M-am trezit la realitate după o stare îndelungată de latenţă, în care stăteam cu toţii. A trebuit să caut soluţii. Am găsit o alternativă şi mi s-a dovedit a fi reală pe continentul african. Pentru început, am văzut că Frank Timiş a reuşit. De 17 ani, însă, în România, proiectul Roşia Montană nu a demarat. În 2010 m-am lămurit şi eu de potenţialul african. În doi ani am reuşit foarte mult. Vreau să ajut oamenii de afaceri să vină în Africa, să investească. Dar, dacă se gândesc să vină cu banii lor puţini, să nu se gândească. Acolo se dezvoltă afaceri pe termen lung, poate pe 100 de ani, se fac afaceri pe bani mulţi. Nu este un El Dorado al tunurilor. Eu invit investitorii să vină”, a spus Tender.

De asemenea, omul de afaceri a precizat că, până în prezent, nu a beneficiat de niciun sprijin din partea fostelor guverne şi a foştilor miniştri. “Mi-aş dori un sprijin de imagine din partea Guvernului”, a precizat Tender.

Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a subliniat că autorităţile române trebuie să fie o interfaţă a investitorilor români în străinătate.

“Oficial, trebuie să existe o platformă susţinută de Ministerul Economiei, o interfaţă la nivel guvernamental, ministerial, care să reprezinte investitorii români. S-a încercat aşa ceva, dar a fost un eşec. De asemenea, trebuie să recunoaştem că exportăm materie primă, gen lemn, şi nu echipamente de înaltă eficienţă, fără de care nu vom da resortul pentru relansarea economiei”, a afirmat Iulian Iancu.

În perioada 2010 – 2012, grupul Tender a adjudecat şapte perimetre miniere ale căror resurse, de la metale grele până la cele aurifere, depăşesc ca valoare câteva miliarde dolari, potrivit companiei.

Conform unui raport al US Geological Surveys, zona din Africa de Vest, dintre Senegal şi Guineea Bissau, este cotată ca având în jur de 720 milioane barili petrol.

În ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană, Ovidiu Tender crede că acesta va demara în momentul în care se va stabili la cine vor ajunge beneficiile.

“Proiectul Roşia Montană a creat de-a lungul a aproape 20 de ani discuţii interminabile. În primul rând ar trebui să fie cunoscută realitatea şi nu tot felul de zvonuri şi poveşti. Cunosc iniţiatorul acţiunii Roşia Montana – Frank Timiş – de redare a unei activităţi ce părea moartă. Având previziunea unui singur fapt – creşterea prin exploatarea aurului, când toate studiile de fezabilitate arătau că un astfel de proiect este fezabil. Cei mari din domeniu au vrut să îi ia găina, cu ouăle de aur. Nu au reuşit, pentru că nu a vrut să vândă şi au început atacurile. Întârzierea nu se datorează cianurilor, ci este determinată de cine va fi beneficiarul acestui câştig. Când se va stabili la cine vor ajunge beneficiile proiectului, se va da drumul la el”, a afirmat Ovidiu Tender.

din aceeasi categorie