Acasă MediuDezvoltare Durabila Taxa pe borcan ar putea scădea la sfert

Taxa pe borcan ar putea scădea la sfert

de L M

România se tot ocupă cu organizarea pentru aplicarea legilor privind deșeurile, ultimele discuții vizând colectarea selectivă. De mai mulți ani, autoritățile se chinuie să găsească formula optimă, taxele și organizarea primăriilor fiind elementele centrale. De remarcat este faptul că, în cele din urmă, România a scăpat de o procedură de infringement, cu „mare potențial” de penalități de plătit. Vicepremierul și ministrul Mediului a anunțat măsuri care se vor a fi rezolvarea acestor probleme.

Pentru deșeurile de ambalaje reutilizabile ar putea fi introdusă o garanție de 0,5-0,6 lei/bucată, plătită de cumpărător, a afirmat, marţi, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, într-o conferinţă de specialitate. Inițial, prin proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, această granție era stabilită la 2 lei/bucată, fapt ce a generat reacții puternice în special din partea producătorilor de conserve.

„Trebuie să avem foarte mare grijă de ambalaje. Sper ca la finalul acestei săptămâni să avem o formă finală a ordonanţei, după care să o prezentăm într-un cadru amplu, asta însemnând toţi factorii decidenţi pe lanţul de trasabilitatea a deşeului. Sunt de părere că suma de 2 lei (n.r. – garanţie pentru fiecare ambalaj reutilizabil) cuprinsă în ordonanţă nu poate fi în jurul acestei valori. Propunerile sunt undeva în jurul a 0,5 – 0,6 lei/bucată, a declarat Gavrilescu, informează Agerpres.

De asemenea, şeful de la Mediu a anunţat că România a reuşit să mai închidă o procedură de infringement, prin aprobarea Planului Naţional de Gestiune de Deşeurilor.

„România nu trebuie să mai fie în situaţia în care se află azi, să aibă 39 de depozite industriale care nu sunt închise şi să fie trimisă în judecată la Curtea Europeană de Justiţie. În acelaşi timp, atât ca ministru al Mediului, cât şi ca român, sunt bucuroasă să anunţ că am reuşit să mai închidem o procedură de infringement, prin aprobarea Planului Naţional de Gestiune de Deşeurilor. Pe data de 8 martie, Comisia Europeană ne-a notificat şi ne-a clasat această procedură, a precizat ea.

Consultări pe colectare selectivă

Graţiela Gavrilescu a punctat că, la ora actuală, se lucrează la modificarea legislaţiei privind introducerea unui tarif diferenţiat, care să determine încurajarea colectării selective.

„Ministerul Mediului încearcă să ardă etape pentru a ne alinia la cerinţele Uniunii Europene. Ministerul Mediului şi eu, personal, nu ne-am dorit nicio clipă să îndepărtăm din lanţ colectorii de deşeuri. Dimpotrivă, vrem ca, împreună cu autorităţile locale, să recunoaştem exact colectorii care fac performanţă, colectorii care îşi îndeplinesc obligaţiile mediu, colectorii care înregistrează fiscal tot ceea ce agonisesc, astfel încât transparenţa de care dăm dovadă să fie una pe care cu toţii ne-o dorim. Un rol important îl vor avea organizaţiile de transfer de deşeuri. Împreună cu ANRSC (n.r. – Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) şi Ministerul Dezvoltării, lucrăm acum inclusiv la modificarea legislativă privind introducerea unui tarif diferenţiat, în sensul să implementăm un instrument economic pe care să ni-l asumăm noi, românii, şi să-l prezentăm Comisiei Europene ca fiind o emanaţie corectă în speţa de a ne duce spre promovarea colectării selective. Tariful diferenţiat trebuie să determine dorinţa românilor de a putea colecta selectiv deşeurile şi de plăti numai pentru cantitatea de deşeu umedă pe care o produce”, a menţionat Graţiela Gavrilescu.

În prezent, prin intermediul Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, se propune ca autorităţile administraţiei publice locale să aibă obligaţia să asigure colectarea separată pentru cel puţin deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale.

Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să atingă, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din gospodării.

Stadiul implementării Planului Naţional de Gestiune a Deşeurilor (PNGD), soluţii pentru atingerea obiectivelor de reciclare la nivel naţional şi legislaţia privind gestionarea deşeurilor de ambalaje sunt doar câteva dintre temele de discuţie incluse pe agenda Forumului „Managementul Deşeurilor în Economia Circulară’, organizat, marţi, la Palatul Parlamentului.

din aceeasi categorie