Acasă Analize Taxa de stâlp ne scumpeşte “lumina”  

Taxa de stâlp ne scumpeşte “lumina”  

de GM

bec electricAutoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va recunoaşte în tarifele plătite de populaţie, de la 1 iulie, taxa pe construcţiile speciale pe care o plătesc în acest an Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, a anunţat Marian Cernat, director în cadrul ANRE, prezent la Forumul Energetic Regional FOREN 2014. Pentru Hidroelectrica, este vorba de o majorare a tarifului la electricitate de 10,55 lei/MWh, iar la Nuclearelectrica – de 8,3 lei/MWh. Pe de altă parte, vicepreşedintele ANRE Emil Calotă anunţa, recent, că factura finală pentru populaţie ar putea să scadă începând cu 1 iulie, datorită influenţei favorabile a schemei suport pentru energiile regenerabile. Ceea ce înseamnă că, în final, preţul energiei pentru consumatorii casnici ar putea să rămână la fel sau să se majoreze mai puţin.

“Vom recunoaşte în tarife taxa pe construcţiile speciale pe care o vor plăti în acest an cei doi producători de energie care livrează electricitate populaţiei, respectiv Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Deocamdată nu s-au finalizat calculele privind preţul de la 1 iulie“, a spus Cernat.

El a menţionat că, în cazul Hidroelectrica, este vorba de o majorare de 10,5 lei/MWh, iar, la Nuclearelectrica, de 8,3 lei/MWh.

Potrivit unor surse din ANRE, taxa pe stâlp care urmează să fie recunoscută în preţ ar avea o influenţă în tariful final între 1,4% şi 2,4%.

Hidroelectrica are de plătit 150 de milioane de lei, iar Nuclearelectrica, de 90 de milioane de lei în acest an în contul taxei pe construcţiile speciale.

“Pe zona pe care o coordonez, va veni o economie în factură“, a spus, recent, vicepreşedintele ANRE Emil Calotă, care gestionează sectorul energiilor regenerabile.

din aceeasi categorie