Acasă Analize Târgu Jiu fierbe! Ministrul Energiei îşi dă cu părerea pe Facebook!

Târgu Jiu fierbe! Ministrul Energiei îşi dă cu părerea pe Facebook!

de M G
Miting Târgu Jiu - foto Pandurul.ro

Miting Târgu Jiu – foto Pandurul.ro

Peste trei mii de persoane, politicieni, mineri, energeticieni, reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţ şi simpli cetăţeni, au protestat în faţa sediului Diviziei Miniere a Complexului Energetic (CE) Oltenia (CEO) împotriva deciziei de a muta sediul social al companiei la Bucureşti. Deşi “fierbe” Gorjul, Ministerul Energiei, cel mai mare acţionar al companiei, cu o deţinere de 77% din titluri, nu are nicio poziţie oficială! Ministrul de resort şi-a exprimat părerea pe Facebook! De când pagina personală de Facebook a cetăţeanului Victor Grigorescu prezintă poziţia oficială a ministrului Victor Grigorescu şi, mai ales, a Ministerului Energiei?! Credem că actualii guvernanţi abuzează de social media, în condiţiile în care acestea nu figurează printre canalele oficiale de comunicare. Mai mult, există o lege, 544/2001, prin care se reglementează comunicarea oficială. Legea prevede că accesul la informaţiile publice se realizează prin “afişare la sediul autorităţii sau al instituţiei publice ori prin publicare în Monitorul Oficial sau în mijloacele de informare în masă, în publicaţii proprii, precum şi în pagina de Internet proprie”, nu pe Twitter sau Facebook! Astfel, deşi există o lege, iar informaţiile publice privind CE Oltenia, al doilea cel mai mare producător de energie electrică din ţară, sunt extrem de importante pentru români, ministrul Energiei “îşi dă cu părerea” pe Facebook!

Mitingul de la Târgu Jiu a fost organizată de către Partidul Naţional Liberal (PNL) Gorj, dar au participat primari ai multor oraşe şi comune şi membri ai altor partide politice, ca urmare a faptului că, în ultimele două zile, autorităţile locale şi judeţene au făcut apel la toţi locuitorii judeţului să vină la acest protest pentru a susţine menţinerea sediului în Târgu-Jiu.

La eveniment au fost prezente şi cele 15 persoane aflate în greva foamei de luni în faţa sediului CEO, acestea continuându-şi forma extremă de protest după terminarea mitingului.

Protestatarii au scandat lozinci la adresa actualului manager interimar al complexului, Laurenţiu Ciobotărică, precum şi la adresa ministrului Energiei, Vlad Grigorescu, şi au cerut demisia celor doi pentru faptul că aceştia au decis mutarea sediului la Bucureşti, transmite Agerpres.

Copreşedintele PNL Gorj, Dan Vâlceanu, a afirmat că situaţia este una specială pentru oamenii din Gorj şi din această cauză s-a cerut demisia unui ministru tehnocrat, el precizând că, dacă până vineri, nu va fi transmis un punct de vedere oficial, prin care să se anunţe că se renunţă la mutarea sediului social al unităţii, va intra în greva foamei alături de ceilalţi protestatari.

La protest au fost prezenţi şi fostul manager general al CEO, Laurenţiu Ciurel, şi fostul director al Diviziei Energetice, Aurel Medinţu.

Mutarea sediului CE Oltenia la Bucureşti – un lucru bun

Mutarea sediului Complexului Energetic Oltenia (CEO) la Bucureşti este un lucru bun, care trebuia făcut de mult timp şi care dă o şansă reală Complexului de a asigura pe viitor cele peste 15.000 de locuri de muncă, a scris ministrul Energiei, Victor Grigorescu, pe pagina personală de Facebook.

În opinia sa, după mulţimea de decizii greşite din ultimii ani, decizii care au dus compania la pierderi financiare importante, trebuie făcute toate eforturile pentru a menţine complexul în Sistemul Energetic Naţional.

„Unde era Complexul Energetic Oltenia când la Bucureşti s-a decis în defavoarea sa? Unde erau liderii de la Complexul Energetic Oltenia când în Parlament sau la Autoritatea de Reglementare în Energie se discuta despre viitorul cărbunelui românesc? Unde erau specialiştii Olteniei când, la Bruxelles, unii şi alţii vorbeau de condiţiile de mediu de la grupurile energetice? Dacă CEO ar fi avut un birou în Capitală, soarta Complexului nu ar fi fost astăzi aşa de grea”, a arătat Grigorescu.

Potrivit lui Victor Grigorescu, Complexul Energetic Oltenia are nevoie de finanţare pentru a se moderniza şi pentru a înlocui grupurile energetice care îşi termină durata de viaţă. „CEO trece şi în perioada următoare prin vremuri dificile: curăţirea companiei de cei care au secat-o de resurse trebuie să continue cu hotărâre! Trebuie să alocăm bani pentru producţie, nu să-i risipim în stânga şi în dreapta”, a adăugat Grigorescu.

El a dat exemplu companiile Transgaz şi Nuclearelectrica, societăţi care au o prezenţă competentă în Capitală, care să le apere interesele, indiferent de cine este ministru sau ce culoare politică este la conducerea ţării. „Prezenţa CEO la Bucureşti trebuie să fie un motiv de mândrie pentru această importantă societatea românească. Două lucruri promit: autorităţile locale nu vor pierde bani la bugetul local, din contră, iar conducerea companiei nu se va muta nicăieri. De altfel nici nu se poate. Companiile din energie nu se conduc din birouri confortabile, ci de către cei care, în fiecare zi, cu hotărâre, muncesc pentru a le asigura un viitor”, a completat Victor Grigorescu.

Reamintim, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a decis să propună Adunării Generale a Acţionarilor mutarea sediului social al companiei la Bucureşti, în urma unei analize realizate la nivelul conducerii executive şi administrative, se menţionează într-un comunicat al companiei. De altfel, compania deţine un sediu în Bucureşti, iar sediul social va putea fi mutat la respectiva adresă.

„Printre considerentele avute în vedere la luarea acestei decizii au fost necesitatea asigurării unei colaborări permanente cu o serie de instituţii care au sediul în Bucureşti (Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor Publice, ANRM, ANRE, Consiliul Concurenţei, bănci etc), desfăşurarea în condiţii optime a întâlnirilor de lucru cu instituţiile care au sediul în Bucureşti şi eliminarea cheltuielilor de deplasare în acest scop, facilitarea desfăşurării şedinţelor AGA la noul sediul social, având în vedere că toţi acţionarii societăţii au sediul în Bucureşti, lărgirea ariei de selecţie a specialiştilor necesari unei viziuni moderne asupra conducerii şi funcţionării companiei; participarea conducerii CEO la evenimentele derulate în domeniul energetic, aşa cum se întâmplă cu conducerile altor companii similare care au sediul în Bucureşti, deşi activitatea o derulează în alte zone din ţară (Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica, Transelectrica s.a.)”, se menţionează în comunicatul de presă.

Alte considerente pentru mutarea sediului social sunt legate de „asigurarea cadrului de obiectivitate şi de transparenţă necesar eliminării oricărei suspiciuni de influenţă a vreunui factor extern activităţii companiei, asigurarea unei protecţii sporite pentru generarea, transferul şi controlul datelor cu caracter intern şi profesionalizarea şi modernizarea conducerii şi proceselor interne prin accesul facil la expertiză, şcolarizare şi perfecţionare continuă”.

Conducerea CEO mai afirmă că, prin mutarea sediului social, bugetele locale nu au de suferit.

din aceeasi categorie