Ministerul Mediului a considerat că „arde” și vrea mai mult de 100 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului din acest an. Destinația banilor este clară: să cumpere vreo 4.000 ha de pădure, pentru că astfel de achiziții nu s-au mai făcut de multă vreme, după cum se precizează în Nota de fundamentare a unui proiect de HG prin care se asigură fondurile necesare. Pădurea, unde statul vrea să-și exercite dreptul de preemțiune la vânzare, se află în județul Neamț, la Grințieș, și aparține lui Eric Ioan Sturdza. Prețul cerut nu este unul care să trezească suspiciuni, 5.000 de euro/ha fiind unul mediu. Întâmplător, la Grințieș, se află mina de uraniu care se poate deschide cel mai ușor și care poate fi o exploatare de suprafață. În contextul în care se pune problema unui nou anunț privind finanțarea construcției Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, asigurarea combustibilului ar fi binevenită.
„Se aprobă alocarea sumei de 104.316 mii lei (n.r. – 104,316 milioane de lei), reprezentând credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pe anul 2024”, se arată într-un proiect de HG. Banii urmează să ajugă la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
„Astfel, suma care face obiectul prezentei hotărâri va alimenta fondul de conservare și regenerare a pădurilor pentru a putea fi folosită ulterior la exercitarea dreptului de preempțiune asupra cumpărării unor terenuri forestiere cu suprafața totală de 4013,971 ha din județul Neamț”, precizează Nota de fundamentare. Potrivit Codului Silvic, statul român, prin Regia Națională a Pădurilor, are drept de preempțiune la cumpărarea de terenuri din fondul forestier aflate în proprietate privată, la preţ şi în condiţii egale.
În discuție, sunt 5 terenuri forestiere, în suprafață totală de 4013,971 ha, pe raza Direcției Silvice Nemț, localitatea Grințieș, care sunt puse la vânzare de către proprietarul Eric Ioan Sturdza.
„Comisia de evaluare numită prin Decizia nr. 523/17.11.2013 a Inspectorului șef al Gărzii Forestiere Suceava a întocmit Procesul verbal înregistrat la Direcția Silvică Neamț sub nr. 9697/18.07.2024, prin care consideră oportună achiziția prin cumpărare în numele Statului Român a terenului în suprafață totală de 4013,971 ha, (…), la o valoare totală maximă rezultată din evaluare de 104.315.016,780 lei (25.987,985 lei/hectar), respectiv 21.007.958,2713 euro (5.233,7095 euro/hectar), la cursul BNR din 18.07.2024, 1 euro = 4,9655 lei”, se arată în Nota de fundamentare. Consiliul de Administrație al Romsilva, în iulie 2024, a aprobat această achiziție, dar din ale fonduri decât cele ale sale.
Nota de fundamentare concluzionează că este nevoie de suplimentarea bugetului Ministerului Mediului cu 104,316 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024 pentru că este „de importanță strategică” creșterea suprafeței fondului forestier proprietate publică a statului inclusiv prin cumpărarea de terenuri care pot fi împădurite. În plus, de la începutul anului 1990 și până acum, Romsilva a cumpărat foarte puține terenuri, numai 12.191 ha, din care 1.924 ha terenuri cu destinație agricolă și 10.267 ha terenuri cu destinație forestieră. Iar banii pe care îi are Romsilva în fondul de conservare și regenerare al pădurilor sunt utilizați pentru finanțarea lucrărilor în pădure, „astfel că nu mai rămân resurse financiare disponibile pentru achiziția de terenuri forestiere”, completează Nota de fundamentare. Alte scopuri nu sunt dezvăluite de actul normativ pus în dezbatere publică.
Mina de la Grințieș
Dorința bruscă a Romsilva de a cumpăra pădure este destul de neobișnuită, mai ales că niciodată nu a arătat vreun interes de a da bani pe pădure, cu excepția anului 2016. Prețul anunțat pentru achiziție, aproximativ 5.000 de euro/ha, nu este unul speculativ, astfel că, în afara numelui notabil al vânzătorului și valoarea mare a tranzacție în condițiile în care vistieria statului e goală, nimic nu atrage atenția asupra achiziției.
Poate cea mai răsunătoare afacere cu păduri a vizat un alt Sturdza, Paltin Sturdza, și o retrocedare cu scandal, de 43.000 ha, dar în Bacău. Afacerea s-a lăsat cu dosar penal și pușcărie pentru figuri publice notabile.
Singura legătură între pădurea lui Eric Sturdza și Grințieș este mina de uraniu de acolo, care este considerată având cele mai mari resurse de înaltă puritate din România. Materialul este necesar pentru funcționarea Centralei Nucleare de la Cernavodă.