Spălarea străzilor stă la baza creșterii calității aerului
ianuarie 20, 2020
Autoritățile locale din București, Iași și Brașov, în special, vor depune eforturi ca să pună în aplicare cât mai repede Planurile Integrate de Calitate a Aerului, chiar dacă termenul limită este anul 2022. Aceasta este concluzia consultărilor de luni pe care le-au avut reprezentanții acestor autorități cu cei ai Ministerului Mediului, mai ales că un raport privind starea de sănătate a populației arată legătura clară dintre poluarea cu pulberi în suspensie (n.r. – PM10) și incidența cazurilor de infarct miocardic și a altor boli cardiovasculare, potrivit unui studiu realizat în București. Pe de altă parte, se așteaptă și decizia procesului de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind poluarea cu PM10 din București, astfel că acțiunile de acum ale autorităților pot fi un semnal precum că România depune eforturi pentru îmbunătățirea calității aerului, iar penalitățile pe care le vom plăti să fie cât mai mici.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a avut o serie de consultări, luni, cu reprezentanții primăriilor din București, Iași și Brașov privind măsurile pe care cele trei autorități locale le iau pentru îmbunătățirea calității aerului. Cele trei orașe sunt subiectul unei proceduri de infringement pe calitatea aerului, pentru depășirea limitelor pentru pulberile în suspensie mai mici de 10 microni (PM10). Aceste particule provin în special din trafic, prin arderea combustibilului, și de la șantiere, unde se degajă foarte mult praf. Cea mai avansată este procedura de infringement pentru calitatea aerului din București, ajunsă în faza contencioasă, de unde se așteaptă cât de curând o decizie de sancționare cu amenzi.
„Am avut astăzi (n.r. – luni) discuţii cu cele trei administraţii publice locale din România pe problema infringementului şi a pre-infringementului pe Bucureşti, Braşov şi Iaşi. M-am bucurat că în urma acestor discuţii, administraţiile publice locale enunţate au înţeles că planul de măsuri asumat trebuie să aibă un ritm mult mai alert de implementare”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, după întâlnirea cu reprezentanții autorităților locale.
„Toate cele trei administraţii publice locale admit că au depăşiri peste cât ar trebui să aibă indicatorii PM10. Important este ca în perioada imediat următoare Bucureştiul, Braşovul şi Iaşiul să-şi intensifice implementarea măsurilor de infrastructură şi a celor ce ţin de mediu”, a anunțat ministrul Mediului, ca soluție pentru situația creată.
„În ceea ce priveşte Bucureştiul, situaţia este mult mai tristă, pentru că doar aşteptăm verdictul care trebuie să vină de la Curtea Europeană de Justiţie. Discuţia cu autoritatea publică locală a fost ca acest plan de măsuri cu termen de implementare 2018 şi 2022 să fie implementat cât mai repede, pentru că în eventualitatea că vor veni amenzile să nu trebuiască să plătim sau să aşteptăm foarte mult până vom intra într-o situaţie de normalitate”, a mai spus ministrul.
Cea mai dură afirmație a demnitarului se referă la un raport privind starea de sănătate a populației, realizat în București. Acesta „spune foarte clar că avem asociere certă în ceea ce înseamnă zonele cu poluare cu PM10 şi incidenţa cazurilor de infarct miorcardic şi a tuturor celorlalte boli cardiovasculare”, a punctat ministrul, care a precizat că „atât Primăria Iaşi, cât şi Primăria Braşov au înţeles că au nevoie de aceste rapoarte privind starea de sănătate a populaţiei”.
Printre măsurile convenite pentru creșterea calității aerului, ministrul a arătat că va fi extinsă Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului din Capitală cu alte trei staţii, în timp ce la Iaşi şi Braşov vor fi achiziţionate, în acest an, două laboratoare mobile de măsurare a calităţii aerului.
„Consider că guvernele anterioare ar fi putut să facă mult mai mult pentru aceste aşezări urbane, astfel încât Bucureştiul ar fi trebuit să aibă Centură ocolitoare, la fel cum consider că guvernele anterioare ar fi trebuit să finalizeze Centura ocolitoare a Municipiului Iaşi. De asemenea, au înţeles cu toţii că modernizarea transportului public şi folosirea acestuia de către cetăţeni este prioritară”, a spus oficialul.
Prima soluție – spălarea străzilor
Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, luni, după întrevederea avută cu ministrul Mediului, Costel Alexe, că şi-au propus să fie mai drastici în ceea ce priveşte companiile de salubritate, care trebuie să spele mai des străzile, informează Agerpres.
Ea a afirmat că praful din Bucureşti e cauzat în primul rând de şantierele private, dar şi de cele ale sectoarelor şi Municipiului Bucureşti – poduri, pasaje, supralărgiri.
„Am făcut foarte multe controale, verificări, prin Poliţia Locală Municipală, s-au dat şi amenzi acolo unde a fost nevoie. Am discutat acest aspect şi cu domnul ministru şi ne-am propus să fim mai drastici în ceea ce priveşte companiile de salubritate, pentru că ele trebuie să spele străzile mai des, o fac, dar nu atât de des pentru a se simţi, inclusiv în ceea ce priveşte eliminarea prafului. (…) În ceea ce priveşte numărul mare de autoturisme din Capitală – 1 milion şi jumătate zilnic, plus 300.000 – 400.000 care tranzitează Bucureştiul – din păcate, nu am primit un răspuns, pentru că domnul ministru a reiterat ceea ce a afirmat zilele trecute – că Guvernul PNL nu intenţionează să introducă taxe noi, dar cu poluarea trebuie să luptăm energic şi cu rezultate concrete”, a precizat Firea. Ea a menţionat că Bucureştiul a fost afectat de ridicarea taxei de poluare.
Și Ministrul Mediului are responsabilități
Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, consideră că Ministerul Mediului ar trebui să conlucreze foarte bine şi cu Ministerul Agriculturii, având în vedere că, în perioada secetoasă, suprafeţele mari agricole din jurul aglomeraţiilor urbane, nefiind cultivate, au un aport de praf către localităţi, precizează Agerpres.
„Cred că ar trebui să conlucreze foarte bine şi cu Ministerul Agriculturii pe spaţiile agricole, suprafeţele mari agricole din jurul aglomeraţiilor urbane care, în perioada secetoasă, nefiind cultivate, au un aport de praf către aglomeraţiile urbane”, a spus Chirica, după o întrevedere avută, luni, cu ministrul Mediului, Costel Alexe.
El a menţionat, totodată, că Republica Moldova şi Ucraina nu au nicio normă UE în ceea ce priveşte protecţia mediului, fapt care afectează Iaşiul.
„Am amintit şi domnului ministru şi colegilor dumnealui că doar autorităţile locale nu pot fi singura instituţie în implementare şi am dat exemplu cu centurile de ocolire şi cu regimul de drumuri expres şi autostradă, care nu sunt de atribuţiile autorităţilor locale şi, împreună cu Ministerul Mediului, care are obligaţie expresă, prevăzută de directivele europene, trebuie să se implice de acum încolo, sigur, să întărim planul de monitorizare, aşa cum l-am propus către Ministerul Mediului şi să conlucrăm”, a afirmat Chirica.
El a spus că măsurile pe care Primăria Iaşi le ia în privinţa calităţii aerului ţin de creşterea suprafeţelor de spaţii verzi şi îmbunătăţirea programului de spălare a străzilor.