Acasă EconomieIndustrie Şomerii beneficiază gratuit de instruire, în vederea angajării

Şomerii beneficiază gratuit de instruire, în vederea angajării

de GM

comisia europeanaUn număr de 800 de şomeri şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă din trei regiuni ale ţării vor beneficia gratuit de informare, orientare şi consiliere profesională, formare şi instruire în domenii căutate pe piaţa muncii, mediere în relaţia cu potenţialii angajatori şi/sau asistenţă antreprenorială în scopul demarării de activităţi independente. Acesta face parte din proiectul „ProActiv – Program integrat de ocupare pe piaţa muncii din regiunile Nord Est, Sud Muntenia şi Bucureşti Ilfov”, lansat de societatea SC RomActiv Business Consulting SRL.

“Valoarea proiectului este de 5,62 milioane lei şi este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013. Proiectul ProActiv este un program complex de servicii oferite şomerilor şi persoanelor în căutarea unui loc de muncă din regiunile Nord Est, Sud Muntenia şi Bucureşti Ilfov, prin care le oferim consiliere, instruire şi mediere, în vederea angajării. Vom organiza 48 de sesiuni de cursuri de calificare şi specializare pentru meserii cerute pe piaţa muncii”, a declarat Diana Avram, managerul de proiect.

Vor fi organizate astfel cursuri de calificare pe o perioadă de trei luni pentru următoarele meserii: electrician instalaţii şi echipamente electrice, confecţioner – asamblor articole textile, lucrător comercial, agent de curăţenie clădiri şi mijloace de transport, agent de securitate, ajutor mecanic auto, îngrijitor bătrâni la domiciliu, lucrător finisor în construcţii, pavator, vopsitor industrial şi lucrător maşinist utilaje.

În plus, vor fi organizate cursuri de specializare de maximum 80 de ore pentru meseriile următoare: montator subansamble, agent de vânzări, asistent manager, babysitter, contabil, expert accesare fonduri europene, competenţe antreprenoriale, formator, stilist protezist de unghii, maistru instructor şi recepţioner hotel.

În urma proiectului, 800 de persoane vor beneficia de consiliere personalizată pentru găsirea unui loc de muncă, 660 persoane vor fi calificate sau specializate în meserii cerute pe piaţa locală, iar 88 de şomeri îşi vor găsi loc de muncă.

Participanţii la aceste cursuri vor primi subvenţii de 500 de lei pentru absolvenţii cursurilor de calificare şi de 200 de lei pentru absolvenţii cursurilor de specializare.

“Colaborăm cu angajatori care au locuri de muncă vacante, îi instruim şi pentru participarea la interviul de angajare şi îi susţinem pe toată perioada semnării contractului de muncă”, a adăugat Diana Avram, managerul de proiect.

La rândul său, Radu Onofrei, director general al societăţii RomActiv Business Consulting, spune că poiectul va fi implementat în parteneriat cu Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Iaşi, Bacău, Dâmboviţa, Argeş şi Ilfov şi Profile Business Consulting SRL.

“Prin proiectul ProActiv noi ne propunem să venim în sprijinul acelor companii care au accesat diferite scheme de finanţare nerambursabilă cu fonduri guvernamentale sau fonduri europene şi, în virtutea contractelor de finanţare, trebuie să creeze un anumit număr de locuri de muncă. La finalizarea investiţiilor, se confruntă şi cu această problemă, a identificării şi a găsirii de muncitori calificaţi, în special în domeniul utilizării anumitor tehnologii. Pentru că ei îşi cumpără echipamente noi, tehnologii de ultimă oră, dar nu găsesc personal calificat pentru a-l angaja. Noi venim şi facem o mediere pe piaţa forţei locurilor de muncă, încercăm să identificăm acele persoane care îşi caută un loc de muncă, fie ei şomeri sau care nu sunt în evidenţele agenţiilor de ocupare a forţei locurilor de muncă şi pe care le putem băga într-un program de instruire şi formare profesională, ţinând cont de nevoile ale companiilor”, a declarat Radu Onofrei.

România se confruntă însă cu o problemă în acest sens, anume că nu dispune de suficient personal calificat în domeniile enumerate.

“Unii dintre ei au plecat în afara ţării, unde sunt locuri de muncă mult mai bine plătite decât în România. Pe de altă parte, consider că sistemul de educaţie, mai ales în zona de pregătire profesională,nu este adaptat la cerinţele pieţei. Programele de calificare care au fost în general realizate în ultimii ani nu au avut o adresabilitate directă către nevoile companiilor, astfel încât s-a făcut formare, specializare sau calificare de dragul formării, oamenii fiind de multe ori mai degrabă intersaţi doar de a obţine un certificate, o calificare”, a menţionat Radu Onofrei.

“Proiectul ProActiv va contribui la îmbunătăţirea capacităţii de ocupare şi la facilitarea accesului pe piaţa muncii a şomerilor şi persoanelor în căutarea unui loc de muncă prin implicarea angajatorilor cu locuri de muncă vacante din 15 judeţe ale ţării. Prin proiectul ProActiv ne propunem crearea a patru centre de consiliere profesională şi antreprenorială în Iaşi, Bacău, Târgovişte şi Bucureşti, organizarea de cursuri de calificare şi specializare, 12 seminarii interactive cu tema „Piaţa muncii între două viziuni – şomeri versus angajatori” şi 12 târguri de locuri de muncă”, spun reprezentanţii RomActiv Business Consulting SRL.

Platforma web a proiectului www.proactiv.romactiv.ro va oferi potenţialilor angajatori un instrument de promovare a locurilor de muncă vacante cât şi o bază activă de preselecţie a candidaţilor în vederea selecţiei finale cu sprijinul experţilor de proiect din centrele regionale.

din aceeasi categorie