Sistemul de colectare a deșeurilor produce îngrijorări
martie 26, 2019
Mai multe organizaţii de mediu din ţară şi străinătate îşi exprimă îngrijorarea cu privire la noul concept de management integrat al deşeurilor promovat de Ministerul Mediului atât prin declaraţii oficiale, cât şi cu ocazia vizitelor recente efectuate la nivelul autorităţilor publice judeţene şi locale, se arată într-o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă, dar şi mai multor miniştri. Cele opt organizaţii semnatare salută iniţiativa Ministerului Mediului de a promova economia circulară în România, însă punctează că soluţiile înaintate ca fiind „zero deşeu” nu sunt conforme cu principiile Zero Deşeuri/Zero Waste agreate la nivel internaţional.
„Mai mult, ministerul face lobby în favoarea instalaţiilor de tipul energie-din-deşeuri (Waste-to-Energy), atât la nivel naţional, cât şi la nivelul autorităţilor publice locale, în flagrant conflict de interes, nelăsând la latitudinea autorităţilor publice locale alegerea soluţiei celei mai eficiente pentru rezolvarea problemei deşeurilor la nivel local. Reamintim Ministerului Mediului că rolul acestuia este de a transpune legislaţia europeană şi de a promova principiile economiei circulare, prin asigurarea unui cadru legislativ eficient în vederea evitării unui nou infringement şi a penalităţilor asociate acestuia”, se precizează în scrisoarea deschisă, informează Agerpres.
De asemenea, se atrage atenţia că rolul Ministerului Mediului nu este acela de a promova tehnologii cu dedicaţie, ci de a verifica modul în care legislaţia este implementată la nivel naţional şi local. „Implementarea revine autorităţilor publice locale şi operatorilor economici, după caz, conform principiilor descentralizării şi autonomiei administraţiei publice locale”, menţionează organizaţiile de mediu.
Potrivit acestora, în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor, „Ministerul Mediului promovează acelaşi sistem ineficient de colectare a deşeurilor municipale, pe două fracţii (umed şi uscat)”, iar la capitolul „tratare” sunt propuse staţii de Tratare Mecano-Biologică (MBT), organizaţiile de mediu atrăgând atenţia că „începând cu 2028, materialele obţinute în urma tratării în staţii MBT nu vor putea fi incluse în cantităţile raportate pentru ţintele de reciclare stabilite de Comisia Europeană”.
În scrisoarea deschisă se mai arată că, în ceea ce priveşte eliminarea deşeurilor, ministerul promovează producerea de RDF (combustibili alternativi obţinuţi din deşeuri), care este fracţia pre-tratată de deşeuri, destinate incinerării şi propune tehnologii de tipul „energie-din-deşeuri/Waste to Energy”.
„De ce nu se aliniază strategia Ministerului Mediului la politicile de mediu promovate de UE şi la principiile Zero Deşeuri/Zero Waste agreate la nivel internaţional? Tehnologiile enumerate mai sus sunt promovate, în mod înşelător, sub conceptul de „zero deşeu”. În realitate, instalaţiile de tipul „energie-din-deşeuri/Waste to Energy” sunt excluse din definiţia agreată şi promovată de reţeaua internaţională şi naţională Zero Waste. (…) Măsurile propuse de Ministerul Mediului susţin păstrarea aceluiaşi status quo ineficient, care va face imposibilă atingerea de către România a ţintelor asumate la nivel european. Mai mult, Ministerul Mediului confundă deşeurile mixte cu biodeşeurile, pretabile pentru compost sau biogaz, care, potrivit noii legislaţii europene pe economie circulară, trebuie colectate separat la sursă (din uşă-în-uşă)”, se mai precizează în document.
În poziţia comună exprimată de organizaţiile de mediu se explică faptul că strategia propusă de către Ministerul Mediului promovează instalaţiile de tipul energie-din-deşeuri (Waste-to-Energy), prezentându-le drept soluţii profitabile pentru remedierea crizei deşeurilor, dar că, în realitate, şi aceste tehnologii generează noxe şi pun în pericol mediul şi sănătatea comunităţilor din proximitate şi nu numai.
Semnatarii scrisorii deschise prezintă şi o serie de argumente care contrazic soluţiile propuse de Ministerul Mediului şi susţin că acesta ar trebui să vină cu măsuri pentru prevenirea generării de deşeuri şi pentru colectarea separată la sursă (din uşă-în-uşă), inclusiv a biodeşeurilor, în acord cu legislaţia pe economie circulară adoptată la nivel european şi cu strategia Zero deşeuri/Zero Waste.
Organizaţiile de mediu recomandă, pentru prevenirea generării de deşeuri, politici publice şi investiţii în cercetare, în infrastructură şi în industrie, dar şi acordarea de facilităţi fiscale pentru încurajarea măsurilor de prevenire, precum şi educarea cetăţenilor pentru un consum responsabil.
Se recomandă măsuri şi pentru o colectare eficientă şi obţinerea unor resurse de calitate superioară pentru reciclare materială, cum ar fi colectarea separată, în locuinţe, pe cel puţin cinci categorii, implementarea sistemului „plăteşti-pentru-cât-arunci”, dar şi campanii de monitorizare, de educaţie, precum şi aplicarea de amenzi.
Organizaţiile de mediu propun şi tratarea deşeurilor cu asigurarea unui impact minim asupra mediului şi sănătăţii cetăţenilor, ţinând cont de caracterul diferit al acestora.
„În prezent, România are oportunitatea de a implementa mult mai uşor strategii în vederea tranziţiei către economia circulară. Acest lucru este posibil întrucât România generează cu circa 40% mai puţine deşeuri comparativ cu ţările nordice sau vestice şi nu are încă instalaţii de valorificare a deşeurilor municipale şi asimilabile”, se precizează în scrisoarea deschisă.
De asemenea, se solicită Ministerului Mediului şi Guvernului renunţarea la instalaţiile de valorificare energetică, „dacă se doreşte cu adevărat atingerea ţintelor asumate la nivel european şi evitarea penalităţilor asociate unui potenţial infringement”; respectarea recomandărilor Comisiei UE privind evitarea folosirii fondurilor publice pentru investiţii în construirea instalaţiilor de tipul energie-din-deşeuri (Waste-to-Energy), întrucât sunt ineficiente, costisitoare şi mai poluante pe termen lung; respectarea obligaţiilor legale privind consultarea publică, nediscriminatorie, a tuturor părţilor interesate, inclusiv a organizaţiilor neguvernamentale şi adoptarea de măsuri şi soluţii care să garanteze protejarea sănătăţii cetăţenilor şi a mediului înconjurător.
Scrisoarea este semnată de organizaţiile Agent Green, Alianţa Globală pentru Alternative la Incinerare (GAIA), Asociaţia 2Celsius, European Environmental Bureau (EEB), Energy Justice Romania, Terra Mileniul III, Zero Waste Europe (ZWE), Zero Waste Romania (ZWRo).
Documentul este adresat premierului Viorica Dăncilă, viceprim-ministrului Graţiela Gavrilescu, ministru al Mediului, ministrului Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, ministrului Energiei, Anton Anton, ministrului Economiei, Niculae Bădălău, ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, şi ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.