Acasă MediuDezvoltare Durabila Sindicatele Silva vor echipament ca să se apere de hoții de lemne

Sindicatele Silva vor echipament ca să se apere de hoții de lemne

de L M

Atacurile din ultima vreme împotriva pădurarilor au făcut ca Federația Sindicatelor Silva să-și intensifice demersurile pentru ca silvicultorii să fie dotați cu echipamente de apărare, așa cum prevede legea, de altfel. Moartea a doi pădurari numai într-un singur an, uciși de hoții de lemne, au mobilizat Parlamentul, care a votat o lege prin care silvicultorii au parte de o dotare care să le permită să se apere. Se pare că legea nu se aplică.

Federatia Sindicatelor Silva a solicitat oficial, în data de 11.02.2021, sprijinul și intervenția conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva pentru ca în anul 2021 să fie asigurate cu prioritate fondurile necesare pentru dotarea personalului silvic de teren cu uniformă de serviciu, armament de serviciu, dispozitive de apărare, mijloace de comunicație și de transport, se arată într-un comunicat de presă al federației. Sindicaliștii mai cer și plata contribuțiilor sociale în cazul locurilor de muncă încadrate în condiții speciale, precum și plata drepturilor salariale conform Contractului Colectiv de Muncă și a Statutului personalului silvic.

Solicitările sindicaliștilor vin în condițiile în care, „odată cu venirea iernii, presiunea asupra pădurilor s-a intensificat, iar trei silvicultori, pădurari în cadrul direcțiilor silvice Vâlcea, Sălaj și Argeș au căzut victime ale infractorilor surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos din fondul forestier național”, precizează documentul. De altfel, lista agresiunilor este mult mai mare, având în vedere că, în ultimii ani, 6 pădurari au fost omorâți de hoții de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacați de infractori, ce s-au lăsat cu vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative etc.).

În aceste condiții, în 2019, Parlamentul României a modificat OUG nr. 59/2000 Statutul personalului silvic, prin care s-a creat baza legală pentru „redarea demnității profesiei de silvicultor, pentru întărirea autorității silvicultorilor în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru asigurarea dotărilor necesare desfășurării activităților de teren, pentru asigurarea unor condiții decente de muncă, de salarizare și de pensionare a personalului silvic, dar, din păcate, Legea nr. 234/2019 care a completat și modificat Statutul personalului silvic, nu este nici în prezent pe deplin respectată și aplicată”, susține comunicatul.

Pentru descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor, a fost solicitată intervenția conducerii ministerului în vederea modificării și completării Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257 alin. 4, alături de polițiști și jandarmi, în cazul cărora faptele de amenințare, lovire și vătămare corporală comise asupra acestora se sancționează cu pedepse mai aspre.

Totodată, Federația Silva a solicitat intervenția Procurorului General al României pentru monitorizarea actelor de cercetare şi urmărire penală ce se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic şi dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea și pedepsirea autorilor agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, precizează comunicatul.

„Federația Sindicatelor Silva va susține în continuare, prin toate mijloacele legale, aplicarea prevederilor Statutului personalului silvic, modificat și completat prin Legea nr. 234/2019 și a Contractului Colectiv de Muncă, inclusiv prin organizarea, dacă va fi cazul, a unor acțiuni de protest”, completează comunicatul.

 

 

din aceeasi categorie