Acasă MediuDezvoltare Durabila Silvicultorii vor protesta în fața Guvernului

Silvicultorii vor protesta în fața Guvernului

de L M

Silvicultorii se pregătesc de proteste în Piața Guvernului din cauza planurilor pe care autoritățile le au cu Romsilva, regia care administrează pădurile statului. Regionalizarea, împărțirea activităților din cadrul regiei și alte asemenea sunt considerate de sindicaliști ca inacceptabile pentru o bună administrare a pădurilor statului. Salarizarea și măsurile de protecție figurează și ele printre solicitările silvicultorilor, dar mai la coada listei de revendicări.

Federația Sindicatelor Silva, structură sindicală reprezentativă pentru sectorul silvic din România, împreună cu alte structuri sindicale afiliate la Confederația Sindicală Națională Meridian, organizează un miting de protest în Piața Victoriei la sediul Guvernului României în data de 25 octombrie 2022, se arată într-un comunicat de presă al federației.

Prin acest protest, silvicultorii vor „să tragă un serios semnal de alarmă” cu privire la planul de măsuri elaborat de Guvernul României referitor la Romsilva. Potrivit acestora, planul prevede, între altele, „regionalizarea administrației silvice, reconfigurarea structurilor organizatorice ale Romsilva prin separarea activității de administrare și gestionare de activitatea de exploatare, dublarea suprafețelor ocoalelor silvice în zonele de câmpie și deal, respectiv triplarea suprafețelor în cazul ocoalelor de munte”. „Dacă acest plan de măsuri va fi aplicat, vor fi desființate mii de locuri de muncă de la Romsilva, iar activitatea Regiei Naționale a Pădurilor va fi grav afectată”, susțin sindicaliștii.

Silvicultorii solicită și respingerea inițiativelor de reorganizare a activității de pază a pădurilor și de separare a activităților din cadrul Romsilva, „măsuri care vor avea ca efect distrugerea pădurilor statului prin retragerea personalului silvic cu atribuții de pază, punerea în pericol a aprovizionării populației cu lemn de foc și diminuarea considerabilă a locurilor de muncă la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor”.

Pe lista de revendicări figurează și menținerea administrațiilor celor 22 de parcuri naționale și naturale în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor.

Sindicaliștii mai susțin indexarea salariilor cel puțin cu rata inflației, având în vedere majorarea galopantă a tuturor prețurilor, majorări care au condus la scăderea nivelului de trai al salariaților și la erodarea considerabilă a veniturilor. În plus, vor majorarea salariului minim brut garantat în plată la valoarea de 3.200 lei începând cu 01.01.2023;

Pe lista de revendicări revine solicitarea privind dotarea personalului silvic cu uniformă și armament de serviciu, cu echipamente de protecție, cu mijloacele necesare pentru apărare și intervenție, cu mijloace de deplasare și de comunicație, așa cum sunt prevăzute de Statutul personalului silvic și Codul Silvic. Tot după aacțiuni de protest, legislația a fost modificată astfel încât silvicultorii să fie dotați cu echipament de protecție care să facă față atacurilor hoților de lemne.

Interesant este faptul că Silva solicită și intervenția Guvernului României pentru a corecta în mod oficial cifra de 20 milioane mc. de lemn, care, „după declarațiile tendențioase ale unor demnitari din zona guvernamentală, ar fi dispărut anual din pădurile României. Această corecție se impune pentru a elimina dezinformările care circulă atât în societatea românească, cât și la nivelul Comisiei Europene”, susțin silvicultorii.

Sindicaliștii vor intervenția Guvernului României pentru stoparea campaniei de denigrare a personalului silvic și a activităților din silvicultură. „Pe fondul acestor campanii, în ultimii ani, 6 pădurari au fost uciși, iar peste 750 de silvicultori au căzut victime ale violenței infractorilor surprinși în timp ce tăiau ilegal arbori, sustrăgeau lemn din păduri sau se aflau la braconaj”, susțin silvicultorii.

Federația Silva mai solicită și înființarea de către Guvern a unei comisii pentru cercetarea retrocedărilor abuzive de păduri și luarea de măsuri pentru stoparea retrocedărilor ilegale de păduri, completează comunicatul.

 

din aceeasi categorie