Acasă MediuDezvoltare Durabila Silvicultorii vor pedepse mai mari pentru propriile greșeli

Silvicultorii vor pedepse mai mari pentru propriile greșeli

de L M

Modificările preconizate pentru Codul Silvic aduce noutăți de neimaginat până acum. Silvicultorii din domeniu cer dublarea sancțiunilor pentru infracțiunile săvărșite chiar de ei. Și asta în condițiile în care ei reclamă creșterea alarmantă a agresiunilor împotriva personalului silvic, pe fondul tăierilor ilegale de pădure. În ultimul timp s-a acutizat disputa în spațiul public despre acest fenomen care ne-a adus și o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. În Parlament se dezbate modificarea Codului Silvic, scopul declarat fiind de a ajunge la un cadru legislativ stabil pentru o perioadă mai mare de timp. Dezbaterile au arătat că fiecare parte implicată în acest domeniu vede rezolvarea situației în alt fel, astfel că s-au înregistrat „ciocniri” destul de contondente.

Ultima poziție oficială, publică, privind amendarea Codului Silvic vine din partea sindicatelor, dar după ce acestea au fost acuzate că nu ar avea avea o poziție corectă față de piața de profil, ceea ce ar duce la exploatarea excesivă a pădurii.

Federația Sindicatelor Silva a solicitat, în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, „adoptarea amendamentelor propuse de sindicatele din silvicultură, care sunt în concordanță cu interesul național, în favoarea conservării și gestionării durabile a pădurilor României, dar care permit totodată și autofinanțarea administratorilor de păduri, pentru administratorii pădurilor statului, pădurilor aparținând uat-urilor, dar și a celor private”, se arată într-un comunicat de presă al federației.

Sindicaliștii au atras atenția că „în momentul de față sunt peste 150.000 de locuri de muncă în pericol, dar și soarta a peste 500.000 de cetățeni ai României care depind vrând-nevrând de resursele forestiere ale acestei țări”, susține comunicatul.

De aceea, sindicaliștii au solicitat adoptarea unor măsuri urgente pentru sprijinirea activității administratorilor de păduri din România și pentru menținerea locurilor de muncă și elaborarea unui Cod Silvic „în folosul pădurilor României și în concordanță cu interesul național”. Interesant este faptul că Federația Silva a propus, în cadrul acestui pachet, chiar și dublarea pedepselor în cazul infracțiunilor săvârșite de personalul silvic.

De aceea, Federația Silva a inițiat o serie de acțiuni de protest, iar prima acțiune trebuia să aibă loc în 22 iulie in fața Parlamentului, acestea fiind principalele revendicări. Criza sanitară și starea de alertă au stricat planurile sindicaliștilor.

Cea mai mare supărare a silvicultorilor este că au fost acuzați că țin partea marilor firme de exploatare a lemnului din România. În prezent, legislația silvică impune un prag de maximum 30% din volumul de lemn ce poate fi exploatat de către o singură firmă. „Am fost aspru criticați că am solicitat eliminarea barierelor arbitrar impuse, în opinia noastră agenților economici care cumpără lemn din România și vă informez că procentul de 30%  nu respectă cadrul general prevăzut de Legea concurenței – art. 6 din Legea nr. 21/1996 reglementează poziția dominantă la o cotă de de piață ce depășește 40 %”, a declarat Silviu Geană, președintele Federației Silva.

„Este, în opinia noastră, un joc foarte periculos pe care îl fac tot mai multe organizații în această perioadă și ne întrebăm cu toții, cred că retoric, oare al cui interes îl reprezintă pentru că pe cel național este evident că nu!”, punctează sindicalistul.

 

din aceeasi categorie