Acasă MediuDezvoltare Durabila Silvicultorii la poarta Ministerului Mediului

Silvicultorii la poarta Ministerului Mediului

de L M

Sindicaliștii silvicultori se pregătesc să bată la poarta Ministerului Mediului ca să-și susțină drepturile. Problemele silvicultorilor sunt multe, de la lipsa dotării care să-i apere de hoții de lemne și până la nevoia de protecție în caz de concediere colectivă din cauza pandemiei de Covid-19. Mâine, 21 aprilie 2021, silvicultorii pichetează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Între timp, secretarul de stat responsabil cu Pădurile din cadrul ministerului, Gelu Puiu, și-a dat demisia. De multă vreme și multă lume aștepta acest lucru, care, în cele din urmă, s-a produs.

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, organizație sindicală reprezentativă pentru sectorul de activitate agricultură, silvicultură și economia vânatului, având un număr de peste 15.000 de membri care profesează în domeniul silvic în întreaga țară, organizează în data de 21 aprilie 2021 pichetarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, între orele 11:00 – 13:00, se arată într-un comunicat de presă al sindicaliștilor.

Prima solicitare a silvicilor este ca Ministerul Mediului se referă la susținerea activității de administrare a fondului forestier proprietate publică a statului, administrării ariilor naturale protejate, creșterii și ameliorării cailor de rasă, susținerii activităților de împăduriri, precum și pentru menținerea locurilor de muncă la Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, așa cum rezultă din Codul silvic.

De mai bine de un an, pădurari așteaptă arme noi cu care să se păzească de hoții de lemne. De aceea, ei solicită ministerului sprijin pentru dotarea cât mai urgentă a personalului silvic cu atribuții de pază a fondului forestier cu armament de serviciu, cu uniformă de serviciu, cu mijloace de apărare, de intervenție și de deplasare, conform prevederilor Statutului personalului silvic și ale Codului silvic. „Reamintim că, printr-o decizie absolut aberantă a Guvernului (H.G nr. 11/2018), a fost interzisă utilizarea anumitor categorii de armament, între care și cel cu care era dotat o mare parte a personalului silvic din România. În prezent, doar jumătate din personalul silvic care apără pădurile statului este dotat cu armament de serviciu”, precizează comunicatul.

În plus, silvicultorii au nevoie și de modificarea și completarea Statutului personalului silvic, prin care să fie întărită autoritatea lor în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

„Se solicită Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să inițieze o Ordonanță de urgență prin care statul să asigure un venit de completare, suplimentar indemnizației de șomaj, în cazul persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, ca efect al reducerii activităților de producție din sectorul silvic, urmare a crizei sanitare generată de pandemia de coronavirus”, susțin silvicultorii.

Sindicaliștii atrag atenția și asupra nefuncționării corespunzătoare a programului de trasabilitate a lemnului, SUMAL 2.0, chiar dacă au trecut trei luni de la intrarea în vigoare. Mai mult, este nevoie și de revizuirea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat în baza Hotărârii Guvernului nr. 715/2017, „în sensul flexibilizării, debirocratizării și simplificării procedurilor de comercializare a lemnului recoltat din pădurile proprietate publică”.

Interesant este faptul că sindicaliștii sunt preocupați de modul în care s-au făcut unele retrocedări de pădure, motiv pentru care solicită intervenția ministerului pentru pentru înființarea unei comisii la nivelul Parlamentului României, care să analizeze cazurile de retrocedări de păduri pentru care există suspiciuni cu privire la legalitatea stabilirii dreptului de proprietate.

Sindicaliștii au ținut să atragă atenția asupra campaniei de denigrare la care sunt supuși silvicultorii și pe care ar dori-o stopată, motiv pentru care solicită intervenția Ministerului Mediului. Ei susțin că această campanie este „susținută de unele grupuri de interese, care urmăresc accesul la administrarea pădurilor statului și achiziționarea pădurilor particulare la prețuri de nimic”, arată documentul. Iar această situație este completată de interpretarea eronată a datelor din Inventarul Forestier Național, „prin care s-a lansat falsa idee că din pădurile României dispar anual circa 20 milioane mc de lemn, ca fiind recoltat ilegal”.

În cele din urmă, solicitările silvicultorilor sunt completate de nevoia ca ministeul să elaboreze și să adopte „acte normative coerente și aplicabile, conforme cu realitățile și necesitățile sectorului silvic. Sectorul silvic din România are nevoie mai mult ca oricând de o legislație suplă și eficientă pentru restabilirea echilibrului între cele trei funcții ale pădurilor – funcția socială, funcția economică și funcția ecologică”, arată documentul.

„Revendicările susținute de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva au ca scop salvarea pădurilor României de la distrugere, consolidarea activității administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, garantul asigurării unei gestionări durabile a pădurilor statului, menținerea locurilor de muncă în sectorul silvic, precum și reconsiderarea rolului silvicultorilor în societate”, completează comunicatul.

din aceeasi categorie