Acasă MediuDezvoltare Durabila Silvicultorii din nou la Parlament

Silvicultorii din nou la Parlament

de L M

Silvicultorii au protestat, din nou, în fața Parlamentului, ca să determine autoritățile să ia măsuri pentru protecția lor, în ultimul timp înregistrându-se o escaladare a agresiunilor împotriva pădurarilor. De această dată, au primit promisiunea președintelui Camerei Deputaților că legea de modificare și completare a statutului personalului silvic va fi adoptată în circa trei săptămâni. Ultima promisiune era pentru această săptămână, dar formarea noului guvern a modificat programul parlamentarilor.

Mai multe sute de silvicultori din toată țara au manifestat în fața Parlamentului, pentru a atrage atenția asupra situației siguranței lor. În ultimii ani, șase pădurari au fost uciși de hoții de lemn, peste 650 fiind agresați. De aceea, silvicultorii au solicitat modificarea statului lor, astfel încât măsurile ce vor fi luate să descurajeze infractorii.

„Am avut o discuţie destul de aplicată cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu. La această discuţie a participat şi vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură şi Silvicultură, domnul deputat Păle, precum şi directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu. Concluziile sunt următoarele: am primit asigurări că într-un interval de timp de circa trei săptămâni proiectul de modificare şi completare a statutului personalului silvic va fi legiferat în cadrul Plenului Camerei Deputaţilor, ceea ce ne bucură. În egală măsură, însă, sper să nu fie doar o altă promisiune… În proiectul de modificare a statutului personalului silvic există obligativitatea dotării personalului angrenat în paza pădurilor cu armament letal sau neletal de serviciu. De asemenea, va fi asigurată dotarea personalului silvic cu mijloace de transport, cu mijloace de comunicaţie şi alte mijloace de apărare prevăzute de lege. Totodată, va fi asigurat un nivel de salarizare corespunzător şi, poate ceea ce este în egală măsură la fel de important, se va reduce vârsta de pensionare a personalului silvic care, nemijlocit, lucrează în activitatea de pază a pădurilor”, a declarat Silviu Geană, președintele Federației Silva, informează Agerpres.

Acesta a adăugat că, în situaţia în care respectivele proiecte de acte normative nu vor fi rezolvate, vor fi organizate alte proteste.

În 2019, Federaţia Sindicatelor Silva a organizat şase acţiuni de protest în care a solicitat modificarea şi completarea urgentă a Statutului personalului silvic. La acţiunea de protest din data de 29 octombrie 2019 sindicatele din silvicultură au susţinut urgentarea modificării şi completării Statutului personalului silvic, lege prin care trebuie întărită autoritatea silvicultorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu, asigurată dotarea cu armament de serviciu şi mijloace tehnice de apărare, asigurată dotarea cu mijloace de transport şi comunicaţii adecvate, asigurată dotarea cu uniforme de serviciu, includerea în condiţii speciale de pensionare a silvicultorilor şi asigurarea unor condiţii decente de salarizare pentru întreg personalul silvic.

din aceeasi categorie