Acasă MediuDezvoltare Durabila Silva protestează din nou împotriva legii de împroprietărire

Silva protestează din nou împotriva legii de împroprietărire

de L M

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva și-a continuat seria protestelor de la Parlament, în centrul atenției fiind un proiect legislativ prin care biserica și fostele comunități grănicerești vor fi împroprietărite cu pădure și terenuri agricole pe care doar le-au deținut. Demersurile făcute de sindicaliști până acum nu s-au soldat cu niciun rezultat concret, acum așteptându-se un punct de vedere din partea Guvernului, un motiv de trenare, după cum sunt de părere sindicaliștii.

Peste 100 de silvicultori au protestat, și marți, în fața Camerei Deputaților împotriva unui proiect de lege de modificare şi completare a Legii 1/2000, prin care terenuri agricole și forestiere deținute de biserică și foste comunități grănicerești ajung în proprietatea acestora. Mai exact, sindicaliștii din Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva vor respingerea acestui proiect de lege, înregistrat la Camera Deputaților cu numărul PL-x 9/2019. Inițial, proiectul prevedea împroprietărirea numai a bisericii cu pădurile deținute, făcându-se referire directă la Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina, dar, la discuțiile din Senat, prima cameră sesizată, proiectul s-a extins și la fostele comunități grănicerești, la propunerea UDMR. În această formă extinsă a fost votat proiectul de lege în Senat. Proiectul a fost inițiat de PSD.

În urma acțiunii de protest de marți, sindicaliștii au depus două petiții la Camera Deputaților.

„Nu sunt primele petiţii pe care le depunem, am depus petiţii similare şi în acţiunile noastre anterioare. Astăzi o petiţie e adresată domnului preşedinte al Camerei Deputaţilor şi una adresată domnului preşedinte Alexandru Stănescu, preşedintele Comisiei de Agricultură şi Silvicultură. Noi ne facem datoria şi le aducem la cunoştinţă revendicările noastre”, a declarat Silviu Geană, președintele Silva, care a precizat că silvicultorii intenţionează să se adreseze Curţii Constituţionale, dar şi Preşedinţiei, în încercarea de blocare a acestui proiect de lege.

Consultări indecise

Săptămâna trecută, Federația Silva, în urma protestului organizat marți, a obținut crearea unui grup de lucru, la nivelul Comisiei pentru Agricultură, care să formuleze un punct de vedere cu privire la proiectul de lege. Reuniunea de luni, la care au participat de la parlamentari la membrii au Academiei, s-a terminat fără o concluzie clară. Doi parlamentari, unul de la PSD și altul de la UDMR, au susținut proiectul de lege, restul nu, astfel că s-a ajuns la ideea de a aștepta un punct de vedere al Guvernului. „Ministerul Apelor și Pădurilor nu susține proiectul, dar Parlamentul nu este obligat să țină seama de avizul Guvernului”, a avertizat Silviu Geană.

Liderul de sindicat susținea, recent, că, până acum, au fost inventariate 666.606 ha de pădure ce ar intra sub incidența legii de împroprietărire, fără terenurile agricole pentru comunitățile grănicerești; Valoarea fondului forestier ar fi de 3-6,5 miliarde de euro.

Revendicările Silva

Principala revendicare a Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva se referă la respingerea proiectului de lege PL-x nr. 9/2019 de către plenul Camerei Deputaților, proiect prin care „se urmărește legiferarea împroprietăririi fără drept cu terenuri agricole sau forestiere a formelor asociative ale comunităților din fostele regiuni grănicerești, respectiv împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafață de până la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităților de cult care au deținut în folosință sau administrare și nu în proprietate astfel de suprafețe”. Sindicaliștii consideră că proiectul de lege încalcă prevederile Constituției, care statuează la art. 136 că proprietatea publică este garantată și ocrotită prin lege și aparține statului sau unităților administrativ-teritoriale. Proiectul de lege Pl-x nr. 9/2019, în forma actuală, favorizează derapajele funcționale ale instituțiilor statului. Pădurile României sunt un bun de interes public, național şi european. Tratarea şi exploatarea fondului forestier fără a se avea în vedere interesul naţional, este contrară interesului Statului Român, societății și aduce grave prejudicii securității naţionale”, susține Silva.

„Se solicită Parlamentului României înființarea unei comisii pentru cercetarea retrocedărilor abuzive de păduri și luarea de măsuri pentru stoparea retrocedărilor ilegale de păduri. Pădurile sunt și trebuie să rămână un bun de interes strategic pentru România”, se mai arată în petițiile silvicultorilor.

Lista solicitărilor continuă respingerea proiectului de lege prin care ar urma ca drumurile forestiere din pădurile statului să treacă la primării, precum și a celui referitor la reorganizarea unităților economice de stat ca regii autonome și societăți comerciale în societăți pe acțiuni. Se punea problema ca și Regia Națională a Pădurilor să intre sub incidența acestei legi.

Alte revendicări vizează statutul silvicultorilor, consultarea sindicatelor la elaborarea de legi, respectarea transparenței decizionale și legi coerente în domeniul silvic.

din aceeasi categorie