Şi cehii vor să prelungească durata de viaţă a unei centrale nucleare
octombrie 31, 2018
Durata de viaţă a centralei nucleare deţinute de grupul CEZ la Dukovany ar putea fi prelungită cu 10 ani, pentru un cost de 20 miliarde coroane (878 milioane de dolari), adică mult mai puţin decât ar costa construirea unui nou reactor, a declarat premierul Cehiei, Andrej Babis, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Reamintim, în România se aşteaptă analizele privind prelungirea duratei de viaţă iniţială a Unităţii 1 de la Cernavodă cu 3 ani, până în anul 2026, după care urmează retehnologizarea reactorului şi un nou ciclu de viaţă de 30 de ani.
Centralele nucleare pe care CEZ le are la Dukovany şi Temelin au asigurat anul trecut 38% din necesarul de energie electrică al Cehiei. Conform calendarului actual, centrala de la Dukovany ar urma să funcţioneze până în anul 2035.
Guvernul ceh analizează de ceva vreme cum să finanţeze un program în valoare de mai multe miliarde de dolari destinat extinderii centralelor nucleare deţinute de CEZ, înainte ca unele dintre actualele unităţi să ajungă la sfârşitul duratei de funcţionare. Obiectivul autorităţilor de la Praga este să ia o decizie până la finele acestui an.
La rândul său, grupul CEZ este reticent la ideea de a organiza o licitaţie pentru construirea de noi unităţi fără să beneficieze de garanţii de stat pentru această investiţie semnificativă, în condiţiile în care premierul Babis spune că Grupul CEZ, controlat în proporţie de 70% de statul ceh, poate să finanţeze singur construcţia de noi reactoare.
Premierul Babis a declarat, recent, că o comisie guvernamentală responsabilă de acest subiect a discutat varianta unei prelungiri a duratei de viaţă a centralei de la Dukovany, la ultima sa reuniune.
În replică, Grupul CEZ a apreciat că o prelungire a duratei de viaţă a centralei nucleare de la Dukovany este posibilă, însă orice analiză ar trebui să ia în calcul şi condiţiile economice şi de reglementare viitoare, nu doar aspectele tehnice. „Ne puteam imagina o prelungire a duratei de funcţionare a centralei de la Dukovany”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Unii acţionari minoritari de la CEZ sunt îngrijoraţi că un program de construire de noi reactoare ar afecta dividendele plătite de CEZ, dacă grupul va fi obligat să finanţeze acest program din surse proprii.
La începutul acestei luni, ministrul ceh al Industriei, Marta Novakova, declara că opţiunea preferată a autorităţilor rămâne aceea de a acorda garanţii de stat grupului CEZ pentru acest proiect.