Acasă Economie Senatorii “atacă” listarea Hidroelectrica. În schimb, permit statului să cumpere CEZ România

Senatorii “atacă” listarea Hidroelectrica. În schimb, permit statului să cumpere CEZ România

de M G

Senatul a adoptat un proiect de lege (vezi – proiect lege) prin care se interzice vânzarea, pentru o perioadă de doi ani, a participaţiilor statului la companii. Cea mai afectată de noua prevedere, dacă va fi adoptată și de Camera Deputaților, este Hidroelectrica, a cărei listare ar fi trebuit să aibă loc anul acesta (dacă n-ar fi fost pandemia de coronavirus). În schimb, statul poate cumpăra activele Grupului CEZ din România!

Potrivit proiectului de „Lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică”, aprobat de Senat și transmis Camerei Deputaților spre dezbatere, se interzice, „pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută”. Ceea ce, evident, “atentează“ direct la listarea Hidroelectrica.

Reamintim, Hidroelectrica a semnat, în 6 mai 2020, contractul având ca obiect achiziția de ”servicii avocațiale de consultanță și asistență juridică ale unui consultant juridic internațional care să întreprindă toate măsurile necesare în scopul îndeplinirii cerințelor impuse de piețele de capital în legatură cu procedura de ofertare publică prevăzută în HG nr. 1066/2013, cu modificările și completările ulterioare”. Contractul a fost adjudecat de Dentons Europe SPARL, care a ofertat prețul de 429.000 euro, față de 700.000 de euro, valoarea estimată a achiziției.

De asemenea, Hidroelectrica şi STJ Advisors Group Limited au semnat, în data de 19 mai 2020, contractul de prestări servicii de consultanţă pentru piaţa de capital de tip “Equity Advisor”. Serviciile ofertate de STJ Advisors Group Limited vizează pregătirea şi asistenţa în derularea IPO Hidroelectrica. Contractul a fost atribuit în urma derulării unei proceduri de achiziţie publică la care au participat trei operatori economici, oferta câştigătoare fiind în valoare de 950.000 euro, faţă de 1.752.500 euro buget estimat.

În schimb, potrivit articolului 4 al proiectului, “în condițiile legii, statul român poate dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la societățile care desfășoară activități economice în domeniile (…) producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie electrică și termică (…)“. “Dobândirea de participații de către stat se face cu respectarea dispozițiilor privind ajutorul de stat, concurența și competitivitatea“.

De reamrcat, în prezent se desfășoară procedurile prin care Grupul CEZ în România își vinde aproape toate activele: Distribuție Oltenia (compania de distribuție a energiei), Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest (toate reprezentând, de fapt, parcul eolian Fântânele – Cogealac), CEZ Vânzare (furnizorul de energie), TMK Hydroenergy Power (microhidrocentrale) și CEZ România (headquarter-ul).

Dacă, inițial, au apărut informații că 30 de companii ar fi interesate de preluarea activelor CEZ din România, se pare că au mai rămas doar cinci jucători: grupul australian Macquarie şi DWS (fondul de investiţii al Deutsche Bank), ungurii de la MVM (deţinut de statul maghiar), austriecii de la OMV (proprietarii Petrom) şi un consorţiu format din Hidroelectrica, Electrica şi SAPE (Electrica pentru zona de distribuţie şi Hidroelectrica pentru furnizare și producţie, ţinta fiind eolienele).

Se pare că încă nu s-a format consorțiul românesc pentru a prelua CEZ din România. Astfel, pentru că actuala lege i-ar permite, statul român ar putea să preia activele CEZ!

Finanțiștii consideră că această lege poate afecta dezvoltarea pieţei de capital din România

Analiştii Asociaţiei CFA România consideră că această lege poate afecta dezvoltarea pieţei de capital din România şi nu ajută recuperarea economiei în acest an greu încercat de pandemia COVID-19, dar şi în următorii ani.

„Proiectul de „Lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică”, adoptat de Senat în data de 19 mai a.c., care prevede interzicerea, „pentru o perioadă de doi ani, a înstrăinării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută” poate afecta dezvoltarea pieţei de capital din România şi nu ajută recuperarea economiei în acest an greu încercat de pandemia COVID-19, dar şi în următorii ani. Considerăm că există riscul ca propunerea legislativă să se dovedească contraproductivă şi susţinem că nu trebuie avansată fără studii de impact dezbătute public şi fără a avea în vedere consecinţele acesteia în întreaga economie”, se arată într-un comunicat al CFA România.

Analiştii financiari consideră inoportun să se îngrădească legislativ, pe o perioadă arbitrară (doi ani) şi exhaustiv posibilitatea tranzacţionării libere a unor active deţinute de statul român. Aceştia arată, astfel, că protejarea intereselor economice ale statului român în contextul economiei de piaţă trebuie realizată prin implementarea celor mai bune practici financiar-economice aferente tranzacţiilor de tip M&A (înţelese ca fuziuni, achiziţii, listări) şi nu prin măsuri legislative atipice.

„Este de dorit să se evite situaţii similare unor proiecte avansate în ultimii ani, în sensul în care anumite reglementări au avut nevoie de modificări ulterioare – unele dintre ele de mai multe ori – pentru a elimina inadvertenţele sau consecinţele dezastruoase (a se vedea OUG 114/2018), ori chiar încălcarea directivelor europene în domeniul legiferat. România are nevoie de instrumente de finanţare sigure, facile şi accesibile astfel încât să poată să fie susţinută economia pe termen scurt şi mediu. Piaţa de capital în general şi Bursa de Valori Bucureşti în particular sunt instrumente cheie în acest demers. Toate ţările dezvoltate au pieţe de capital puternice. Listarea unor participaţii minoritare în companiile de stat nu atinge în niciun fel „protejarea intereselor naţionale în activitatea economică”, ci dimpotrivă, oferă un cadru în care companiile respective să devină mai performante, să câştige o vizibilitate sporită pentru mediul de afaceri şi să contribuie la o creştere economică sustenabilă în România”, se precizează în comunicat.

Reprezentanţii CFA România consideră că mesajele statului român trebuie să fie unele încurajatoare pentru investitorii locali şi cei străini deopotrivă, concentrate pe o comunicare constantă care să permită găsirea acelor momente oportune pentru iniţierea unor oferte publice.

„Îngheţarea” pieţei de capital venită după „îngheţarea” economiei din cauza crizei COVID-19 generează o problemă de credibilitate asupra posibilităţii României de a continua să atragă investiţii străine directe, investiţii de capital şi resurse pentru finanţarea economiei, subliniază aceştia.

„Niciun stat nu se poate dezvolta sustenabil fără o piaţă de capital puternică, lichidă şi diversificată. Listarea pachetelor minoritare în companiile de stat este şi trebuie să fie în continuare prioritară din 3 motive: dezvoltarea pieţei de capital prin listarea de noi companii, creşterea performanţei acestor companii ca urmare a cerinţelor de guvernanţă corporativă şi venituri în plus la bugetul de stat”, menţionează analiștii.

CFA România pledează pentru măsuri rapide pe piaţa de capital explicând că listările aduc beneficii prin creşterea calităţii guvernanţei corporative şi a lichidităţii.

„Acestea vor atrage la rândul lor investitorii privaţi locali şi internaţionali, vor crea noi oportunităţi pentru finanţare, reprezentând alternative pentru investiţii şi economisire pe termen lung pentru populaţie. În acelaşi timp, listările unor pachete minoritare aduc venituri imediate acţionarului principal, statul român, precum şi venituri constante sub forma dividendelor la nivelul participaţiilor deţinute în continuare, întrucât în companiile listate investorii aşteaptă de regulă dividende”, se mai arată în comunicat.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, Asociaţia CFA România are 249 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst.

din aceeasi categorie

1 comentariu

Gore mai 27, 2020 - 8:38 pm

Ce rost are listarea Hidroelectrica, totusi?

Comments are closed.