Acasă MediuDezvoltare Durabila Semnături împotriva Schweighofer la FSC

Semnături împotriva Schweighofer la FSC

de L M

fscEchipa de-clic împreună cu campaigneri de la Campact (Germania) au înmânat directorilor Forest Stewardship Council (FSC) cele peste 250.000 de semnături prin care cetățenii cer retragerea definitivă a certificării companiei Schweighofer. În prezent, compania este într-o perioadă de trei luni de suspendare a certificatului FSC, pentru implicarea în comerțul cu lemn tăiat ilegal în România.

De-clic a lansat o petiție prin care solicita FSC să se dezasocieze complet de Schweighofer, se arată într-un comunicat de presă. FSC este un organism de certificare a bunelor practici în industria forestieră, cu sediul la Bonn. În acest context, Holzindustrie Schweighofer a primit certificare FSC prin care se recunoaște faptul că această companie utilizează lemn provenind din exploatări durabile. În urma investigațiilor făcute de societatea civilă, a reieșit că firma, timp de mai mulți ani, a cumpărat în mod sistematic lemn provenit din surse suspecte, motiv pentru care certificatul FSC a fost suspendat timp de trei luni, până la finalizarea anchetei de către organizație.

Depunerea celor peste 250.000 de semnături împotriva Schweighofer s-a făcut cu ocazia întrunirii board-ului FSC care va decide zilele acestea asupra dezasocierii de compania austriacă, cel mai mare procesator de lemn de pe piața românească. Semnăturile provin din România – 32.000, Germania – 210.000 și Austria – 8000.

„Cred că este foarte clar că FSC este de partea unui management sustenabil al pădurilor, și în România la fel. Noi nu sprijinim ilegalitățile și nu ne punem logoul pe produse de proveniență ilegală”, a declarat Gemma Boetekees, Global Network Director din partea FSC, la preluarea dosarelor cu semnături.

„FSC spune că Schweighofer este doar unul dintre cei care taie ilegal în România. Acest lucru este o ofensă adusă românilor și țării mele. Este exact motivul pentru care oamenii protestează astăzi în stradă, pentru a opri exact acest tip de corupție pe care FSC o susține și încurajează”, a explicat Raluca Veștemeanu reprezentanților organizației, susținând necesitatea retragerii certificatului de sustenabilitate.

În decembrie 2016, FSC și-a încheiat propria anchetă cu privire la cazul Schweighofer și a concluzionat că într-adevăr compania austriacă a achiziționat lemn ilegal și a încălcat legea în România, completează comunicatul.

Cu doar câteva zile înainte de această reuniune a board-ului FSC, Holzindustrie Schweighofer a anunțat decizia sa de a dota toate mijlocele de transport lemn ce aprovizionează compania să fie dotate cu GPS-uri, chiar dacă mașinile nu le aparțin. Măsura este explicată prin nevoia de a cunoaște care este traseul exact al lemnului ce urmează să fie prelucrat în fabricile sale din România. Compania a demarat procedura de echipare cu GPS-uri și preconizează să finalizeze operațiunea în primul trimestru din 2017.

din aceeasi categorie