Selecție pentru director general la Romsilva, ediția de vară
august 4, 2020
Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva organizează încă o procedură de selecție pentru desemnarea directorului general. Ultima, demarată fix cu 4 luni înainte de cea prezentă, s-a terminat nedecis, prin nesemnarea contractului de management. Marea schimbare a selecției de acum este gradul de transparență crescut. Mai exact, vor fi date publicității lista scurtă și propunerile de nominalizare. FOCUS ENERGETIC a militat ca aceste documente, permise de lege, să fie publice, în condițiile în care în ultimele două proceduri, fără de noroc la șef, aceste liste au fost confidențiale. A fost invocată protecția datelor personale. Se pare că FOCUS ENERGETIC a avut dreptate, iar cele două liste vor fi publice. Ele sunt o modalitate simplă de transparență și control al societății civile asupra procedurii de alegere a șefului unei companii de stat.
Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva anunţă declanşarea procedurii de recrutare și selecție de candidaţi pentru nominalizarea în vederea numirii Directorului General al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, se arată în anunțul de recrutare. Procedura se derulează în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, aprobată prin Legea nr. 111/2016 și HG nr. 722/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a unor prevederi din OUG nr. 109/2011, plus Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și ale Legii 46/2008.
În procesul de recrutare, consultantul este veșnica firmă ce se ocupă de astfel de proceduri la Romsilva, Pluri Consultants Romania. De altfel, firma a fost desemnată și de această dată, în urma unei licitații.
Anunțul de recrutare a fost postat pe site-ul regiei pe 3 august 2020, în condițiile în care precedentul anunț a fost făcut public pe 3 aprilie 2020. Calendarul procedurii este binecunoscut: 30 de zile pentru depunerea dosarelor, cel mult 5 zile pentru evaluarea dosare, după care se întocmește lista lungă, alte 5 zile pentru selecția inițială, finalizată cu lista scurtă, și alte 5 zile pentru selecția finală, ce se concretizează cu propunerile de nominalizare. Astfel, dosarele pot fi depuse până pe 3 septembrie 2020.
Printre condițiile de participare, mai apare una, rezultată în urma ultimelor evoluții de la Romsilva. Nu mai pot candida la funcția de șef al Romsilva cei care sunt în litigiu cu regia. La precedenta selecție, a candidat și fostul director general al Romsilva, proaspăt revocat din funcție. Numai că acesta a dat în judecată regia pentru că a fost dat afară din post.
„Lista lungă este confidențială. Lista scurtă şi propunerile de nominalizare vor fi publicate pe site-ul www.rosilva.ro, în pagina dedicată. (…) Rezultatele obţinute de candidaţi pentru etapele ulterioare listei lungi vor fi publicate pe site-ul www.rosilva.ro, în pagina dedicată”, se arată în anunț.
Recrutare cu repetiție
Frecvența cu care se schimbă directorii generali de la Romsilva este de înțeles dacă luăm în calcul impactul economic și social pe care regia îl are și modul în care acesta poate fi folosit. Fiecare ministru – nu contează că sunt și din același partid – dorește să fie un director la Romsilva pe care să îl agreeze. De aceea, în prezent, la RNP este o situație hilară.
În 2016, a fost organizată cea mai transparentă procesură de selecție în baza OUG nr. 109/2011, organizată de aceeași companie Pluri Consultants. Procedura a fost inițiată după ce fostul șef, ales tot în baza OUG 109, și-a dat demisia din cauză de procese penale.
Directorul general din 2016 plus Consiliul de Administrație ales tot cu OUG 109 au fost revocați din funcție în toamna lui 2018, pe vremea ministrului Deneș, de la PSD. Au urmat chemări în judecate din partea celor demiși, procesele fiind pe rol și la această dată. Membrii CA a fost aleși mai repede, dar procedura pentru desemnarea directorului general a durat mai mult. Surse din piață au susținut că cel vizat să ocupe postul, între timp ocupând funcția de interimar, nu îndeplinea condițiile profesionale. Când s-a rezolvat problema, s-a organizat selecția și, în toamna lui 2019, a câștigat cine trebuie.
A venit PNL la putere, iar conducerea RNP a fost schimbată în totalitate, director general și Consiliu de Administrație. De remarcat este faptul că mai toată lumea aștepta cu nerăbdare schimbarea din funcție a directorului general, astfel că decizia a fost de-a dreptul salutată. Cum era de așteptat, și acesta a contestat în instanță îndepărtarea sa din funcție. A urmat procedura de selecție pentru director, demarată în aprilie, dar fără final, pentru că nu s-a mai semnat contractul de management.
Cum vine alegerile parlamentare, este de așteptat ca la începutul anului viitor să fie organizată o altă selecție pentru ocuparea postului de director general al Romsilva, pentru că, cel mai probabil, Ministerul Mediului, forul tutelar pentru Romsilva, va avea altă conducere.