Acasă MediuDezvoltare Durabila Selecție cu secrete pentru CA al Romsilva

Selecție cu secrete pentru CA al Romsilva

de L M

Romsilva își caută din nou șefi, pentru că cei aleși în 2016 au fost revocați din funcție. Va fi o selecție, dar numai pentru membrii Consiliului de Administrație, pentru că Ministerul Apelor și Pădurilor nu a anunțat o procedură similară și pentru funcția de director general. Oricum, procedura este una de-a dreptul secretă, nicio infomație nefiind destinată publicității, nici măcar propunerile de nominalizare. Între timp, unii dintre foștii membri ai CA Romsilva eliberați din funcție în septembrie 2018 au deschis procese pentru a contestat această decizie, mai ales că au fost desemnați tot printr-o procedură de selecție, în conformitate cu OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Numai că, la acea vreme, autoritățile au avut grijă ca orice informație cu privire la procedura de selecție și dosare să fie publicată pe site-ul regiei.

Ministerul Apelor și Pădurilor și expertul său în recrutare Pluri Consultants România SRL anunţă declanşarea procedurii de recrutare și selecție de candidaţi pentru nominalizarea în vederea numirii membrilor Consiliului de Administraţie la Regia Națională a Pădurilor Romsilva, se arată într-un anunț al ministerului. Potrivit documentului, „procesul de recrutare și selecţie are ca scop identificarea, recrutarea și selectarea celor mai potriviți candidaţi pentru ocuparea postului de membru în CA”, procedura respectând prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Procedura va fi destul de rapidă, astfel încât, în martie, este posibil să avem un nou CA la Romsilva. Astfel, până pe 8 februarie, cei interesați pot depuse dosarele de candidatură, pe 9 februarie acestea se analizează, dacă ele corespund criteriilor impuse, pentru ca pe 11 februarie să fie făcută selecția inițială. „Candidaţii aflaţi pe lista lungă definitivă vor completa 2 chestionare electronice de evaluare și apoi vor fi intervievați. Se face o primă evaluare a competenţelor şi trăsăturilor şi o primă ierarhizare a candidaţilor”, se arată în procedură.

În jurul datei de 1 martie, la 15-18 zile de la finalizarea selecției inițiale, vor fi făcute propunerile de nominalizare. Selecția finală va fi făcută după „evaluarea competențelor și a trăsăturilor candidaților, atât pe baza interviului cât și a declarației de intenție”.

Fără a specifica, Ministerul Apelor și Pădurilor ar fi cel care va lua decizia finală privind numele noilor membri al CA.

Proceduri transparente, la secret

Vor fi scoase la concurs 6 posturi de administatori, din cele 7 ale CA Romsilva, pentru că ultimul trebuie să fie un reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, care este desemnat direct de către acest minister. Patru dintre viitorii membri CA trebuie să fie silvicultori, cu studii superioare de lungă durată, care au vechime de cel puțin 10 ani în domeniu și cel puțin 4 de experiență în administrarea sau managementul unor structuri, precum firme sau ocoale silvice. Un alt post este pentru un membru cu studii economice, care a lucrat cel puțin 10 ani în domeniu și are experiență de cel puțin 5 ani ca șef. Ultimul post necesită numai experiență de șef, și aceea de numai 5 ani; nu se impun condiții de studii.

Cerințele impuse de Ministerul Apelor și Pădurilor pentru candidați sunt dintre cele standard, cea mai interesantă fiind cea referitoare la cunoașterea „foarte bine a limbii române (scris și vorbit)”. Cel mai important document cerut este declarația de intenție, care cuprinde programul pe care candidatul îl are pentru dezvoltarea activității regiei; documentul este cerut numai candidaților de pe lista scurtă.

MAP a făcut o concesie în cadrul procedurii. Chiar dacă legislația de guvernanță corporativă nu prevede contestații, totuși vor fi admise, dar numai cu privire la propria candidatură, nu și a altora. „Din dorința de a asigura maximă transparenţă a procesului de recrutare şi selecţie”, se arată în procedură.

Nu se aplică aceleași principii la capitolul comunicare. Mai exact, „lista lungă, lista scurtă şi propunerile de nominalizare au caracter confidenţial şi nu vor fi publicate; rezultatele obţinute de candidaţi pe fiecare din etapele procesului de selecţie le vor fi comunicate acestora individual”, precizează documentul. Pentru clarificare, aceeași legislație invocată, prevede că nu se face publică lista lungă, pentru cea scurtă și nominalizări nefiind nicio referire.

Spre deosebire, la procedura de selecție din 2016, toate datele au fost publicate pe site-ul Romsilva.

Lupte grele pentru Romsilva

În septembrie 2018, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a dispus revocarea a patru membri ai Consiliului de Administraţie al Romsilva, în urma controlului efectuat la Regia Naţională a Pădurilor în perioada martie-iulie 2018. Cauza a constituit-o incompatibilitățile celor 4 cu funcția la RNP. Aceștia patru au ajuns să conducă Romsilva în urma unei proceduri de selecție organizată în baza OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă. Imediat, la începutul lui octombrie 2018, a fost revocat din funcție și directorul general de atunci, Ciprian Pahonțu, fiind înlocuit cu directorul Direcției Silvice Vâlcea, numit interimar pentru o perioadă de 4 luni. Pahonțu a fost desemnat șef tot în urma unei proceduri de selecție.

De fapt, pentru deținerea controlului asupra Regiei Naționale a Pădurilor s-au dat, mereu, mari bătălii, având în vedere că Romsilva este una dintre cele mai bogate regii de stat, iar numărul mare de salariați reprezintp o masă de manevră electorală ce nu poate fi neglijată.

Consiliul de Administrație din 2016 a fost desemnat pe vremea guvernului condus de Dacian Cioloș, care a luat locul unui alt CA ce beneficia de susținere PSD, demis cam după același model ca acum. Desemnarea CA în 2016 a fost făcută tot după regulile OUG nr. 109/2011, membrii acestuia fiind destul de greu de mutat din funcție. De aceea, ca să se schimbe conducerea Romsilva s-au făcut inclusiv demersuri pentru ieșirea regiei de sub incidența ordonanței, numai că legea nu a fost votată în Parlament. S-a ajuns până acolo încât se vorbea de transformarea regiei în companiei, ceea ce presupunea, bineînțeles, schimbarea conducerii. Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a decis, în cele din urmă, să revoce patru membri ai CA, plus directorul general.

De remarcat este faptul că noua procedură de selecție se aplică pentru 6 membri, deci mai urmează doi care își vor pierde posturile din CA. Între timp, unii dintre cei revocați au demarat acțiuni în instanță pentru a contesta deciziile de revocare din funcții.

din aceeasi categorie