Acasă Economie Sectorul de petrol și gaze a adus la buget peste 21 miliarde de lei în doar șase luni

Sectorul de petrol și gaze a adus la buget peste 21 miliarde de lei în doar șase luni

de M G

Impactul total al industriei de petrol și gaze asupra economiei (efectele directe, indirecte și induse) este mai mult decât semnificativ, crescând de la 3,1% din PIB în 2020 la 4,1% din PIB în 2021 și aproximativ 8% din PIB doar în 2022 este concluzia studiului ”Contribuția industriei de petrol și gaze la economia României 2022” realizat de Consilium Policy Advisors Group pentru Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG).

Contribuţiile fiscale totale plătite de către sectorul de petrol şi gaze la bugetul consolidat al statului au fost în prima jumătate a anului trecut de 21,5 miliarde lei, reprezentând 9,7% din veniturile totale ale statului, conform studiului. În 2021, contribuţiile au fost de 29,8 miliarde lei, reprezentând 7,8% din veniturile totale ale statului.

„În prima jumătate a anului 2022, totalul contribuţiilor pe care sectorul l-a plătit la buget a reprezentat aproape 10% din veniturile bugetare. Dacă vă întrebaţi din ce sume statul a reuşit, totuşi, să ajute populaţia vulnerabilă în faţa preţurilor mari la electricitate şi a preţului petrolului (…) o parte din acele sume au venit de aici. Practic, sunt încasări mai mari pe care sectorul de petrol şi gaze le-a dat la buget”, a declarat Laurian Lungu, economist şi co-fondator Consilium Policy Advisors Group.

Potrivit studiului, în urma creşterii atât a cantităţilor, cât şi a preţurilor, redevenţele şi taxele suplimentare plătite de către sectorul de petrol şi gaze au atins un nivel record în prima jumătate a anului 2022. Împreună, acestea s-au ridicat la 8,1 miliarde lei, echivalentul a 3,7% din veniturile totale ale bugetului.

Numai supra-impozitul pe veniturile suplimentare din vânzările de gaze a fost de peste 6,2 miliarde lei în prima jumătate a anului 2022, echivalentul a 2,7% din veniturile totale ale Guvernului.

Sumele reprezentând impozitul pe profit plătite de către sector au crescut într-un ritm accelerat, de la 0,6 miliarde lei în 2020, la 0,9 miliarde lei în 2021 şi 1,3 miliarde lei în prima jumătate a anului 2022.

La sfârşitul lunii iunie 2022, sectorul de petrol şi gaze avea aproape 61.000 de angajaţi.

”Acest studiu reconfirmă faptul că industria gazelor naturale rămâne un sector strategic pentru România. Vă asigurăm că ne înțelegem bine rolul și rămânem conștienți de așteptările ce ne vizează, pe care vrem să le onorăm și în viitor, aparând interesele românilor, de astăzi și din viitor. Implicarea noastră nu se limitează la contribuția economică pe care o aducem an de an, ci dorim să fim în continuare un coechipier solid și real, un furnizor de securitate energetică și echilibru, atât în contextul turbulențelor geopolitice pe care le traversăm, cât și în contextul tranziției către decarbonare. De peste 150 de ani, fără încetare, rămânem un stâlp al stabilității și al parteneriatului în țara noastră. În încheiere, ne asumăm un mesaj clar: suntem aici pentru a construi viitorul împreună cu toți cei cred în România”, a spus Cătălin Niță, directorul executiv al FPPG.

din aceeasi categorie