Acasă Analize Se scumpesc gazele în plină iarnă. Iulian Iancu anunţase că preţul nu va creşte până în primăvara lui 2018

Se scumpesc gazele în plină iarnă. Iulian Iancu anunţase că preţul nu va creşte până în primăvara lui 2018

de M G

Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a decis majorarea preţului gazelor naturale pentru consumatorii casnici începând cu 10 ianuarie 2018, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei. Ceea ce pare să arate că au început unele disensiuni între ANRE şi Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor. Reamintim, Dumitru Chiriţă, a fost, până pe 23 octombrie 2017, când a preluat fotoliul de preşedinte al ANRE, vicepreşedinte al comisiei parlamentare, condusă de deputatul PSD Iulian Iancu. Preşedintele comisiei, Iulian Iancu, a declarat, la sfârşitul lunii octombrie, că preţul gazelor naturale pentru populaţie nu va mai creşte până la primăvară, urmând ca ANRE să analizeze tarifele în luna martie 2018. “Din informaţiile mele, noul Comitet de Reglementare al ANRE (n.r. – cu Dumitru Chiriţă preşedinte) a decis să facă această analiză în cursul lunii martie, după ce trece şi vârful de iarnă. Deci, nu va mai fi o creştere”, a spus atunci Iulian Iancu. Ceea ce nu s-a mai întâmplat! Gazele se scumpesc fix în mijlocul iernii!

În comunicatul de presă, reprezentanţii ANRE explică faptul că, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă (cei mai mari producători fiind Romgaz şi OMV Petrom) se stabileşte în mod liber pe piaţă, pe baza cererii şi ofertei, şi constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG) şi, implicit, a preţurilor finale la consumatorii casnici.

Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în şedinţa Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.

Ulterior, furnizorii (n.r. – cei mai mari fiind Engie şi E.On) au solicitat creşterea acestei valori din cauza majorării preţurilor cu achiziţia gazelor naturale din producţia internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.

„Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8 – 1,1 bani/kWh (n.r. – între 8 şi 11 lei/MWh). Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienţi casnici reglementaţi, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh (n.r. – cu 6,8 lei/MWh mai mare decât vechiul CUG, ceea ce reprezintă o creştere de 8,3%). Modificarea valorii CUG generează o creştere a preţurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale preţurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018”, se arată în comunicat.

Oficialii ANRE mai arată că impactul unitar în preţurile practicate de furnizorii clienţilor casnici reglementaţi este de 0,68 bani/kWh, ceea ce reprezintă o creştere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 KWh/lună/loc de consum.

Reamintim, la finele lunii septembrie 2017, fostul vicepreşedinte al ANRE, Emil Calotă, declara că preţul final al gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui să se majoreze cu 6% în trimestrul al patrulea al anului, ca urmare a condiţiilor din piaţă (creşterea preţurilor de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă, ca urmare a intrării în vigoare a OUG 64/2016).

din aceeasi categorie