Acasă Economie Se pune la cale hidrocentrala Porțile de Fier III

Se pune la cale hidrocentrala Porțile de Fier III

de M G

Virgil POPESCU
foto: Ion Curelariu

Serbia a propus României realizarea unei noi hidrocentrale pe Dunăre, Porțile de Fier III, a afirmat Virgil Popescu, ministrul Energiei, la sfârșitul săptămânii trecute, cu ocazia evenimentului ce a marcat aniversarea a 50 de ani de la inaugurarea hidrocentralei Porţile de Fier I. La ceremonie a participat şi Zorana Mihajlovic, viceprim-ministru și ministru al Energiei din Serbia. De asemenea, cei doi miniștri au discutat și despre construcția unui gazoduct ce ar urma să unească cele două țări.

„Vorbim despre o nouă hidrocentrală, Porțile de Fier III, să zicem hibridă – şi pompaj şi un sistem de producere hibridă a energiei – hidropompaj, energie eoliană şi panouri fotovoltaice. (…) Aşteptăm. Ne-au promis că, în cursul săptămânii viitoare, ne vor trimite exact ce au gândit dânşii, pentru că orice construcţie pe Dunăre necesită acordul ambelor state. Noi suntem în principiu de acord să mergem să construim împreună un nou sistem”, a afirmat Popescu în cadrul unei discuţii cu presa.

Potrivit ministrului Energiei, noul sistem hidroenergetic ar putea să fie construit pe cursul superior al Dunării, în amonte de Porţile de Fier I, în zona Donji Milanovac. „Acolo ar fi prima zonă (n.r. – la care se uită ei). Aşteptăm să vedem propunerea părţii sârbe”, a spus Popescu.

Reamintim, au mai existat discuţii pentru alte hidrocentrale pe Dunăre, care să fie realizate în parteneriat cu Bulgaria, Turnu Măgurele – Nicopole, însă discuţiile cu partea bulgară nu au mai avansat din cauza dezinteresului vecinilor noştri.

De asemenea, ministrul Virgil Popescu a mai afirmat că a discutat cu omologul sârb inclusiv despre interconectarea României şi Serbiei printr-un gazoduct.

„Este singurul stat vecin cu care nu avem o interconectare de gaze. Conducta va putea transporta gaze naturale în ambele sensuri, evident, reverse flow. Am găsit o deschidere foarte mare la doamna ministru Zorana Mihajlovic pentru acest lucru”, a mai spus Virgil Popescu.

Potrivit ministrului, conducta de gaze ar trebui să treacă prin zona de Vest a ţării, în apropiere de Arad şi Timişoara.

din aceeasi categorie