Acasă MediuDezvoltare Durabila Se pregătește o nouă taxă de mediu pentru mașini

Se pregătește o nouă taxă de mediu pentru mașini

de L M

După de primarul general al Capitalei a avansat ideea că mașinile care trec prin centrul orașului să plătească o taxă de mediu, ca să descongestioneze traficul, ministrul Mediului a venit cu un nou concept privind taxarea emisiilor autovehiculelor. Mai exact, maşinile cu o norme de poluare Euro 2, 3 sau 4 ar putea fi taxate în funcţie de emisii. Dar încă nu știe cum s-ar realiza în practică.

„Cu siguranţă nu va fi o taxă sau un impozit. Va fi o metodă prin care dorim foarte mult ca toate autovehiculele care circulă pe drumurile patriei şi care poluează, care au o normă inferioară de poluare euro 2, 3 sau 4, să fie taxate în funcţie de emisiile pe care le dau. Luăm în calcul trei criterii, respectiv capacitatea cilindrică pentru care deja se plăteşte un impozit, după care luăm norma de poluare a fiecărei maşini şi emisiile de CO2 pe care le produce fiecare maşină”, a declarat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, informează Agerpres.

Demnitarul a arătat că este pusă în pericol calitatea aerului pentru că de la începutul anului au intrat în ţară foarte multe maşini poluante, înregistrându-se o creștere de 80% față de aceeași perioadă a anului trecut. „Pe de o parte acordăm, prin Administraţia Fondului de Mediu, bani pentru a finanţa fiecare român să poată să-şi cumpere o maşină nouă, care să nu polueze şi cu care să circule în siguranţă, şi pe cealaltă parte e un număr mare de maşini care au normă de poluare euro 2, euro 4. Noi lucrăm într-un grup de lucru care are un termen de maxim 3 săptămâni astfel încât forma finală să îmi fie prezentată. Noi trebuie să facem o informare şi la Comisia Europeană, iar apoi să fie şi dezbătută”, a precizat ministrul Mediului.

Timbrul de mediu pentru autovehicule este inclus în cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.

din aceeasi categorie