Acasă Stiri ExterneAmerica Se globalizează și impozitarea

Se globalizează și impozitarea

de M G

După ce afacerile s-au globalizat de câțiva zeci de ani, a ajuns să se globalizeze și fisaclitatea: cele mai mari economii ale lumii au ajuns la un acord – 15%, aplicabil societăţilor în fiecare ţară unde operează.

Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei (n.r. – ministru de Finanţe) a salutat „angajamentul fără precedent” al miniştrilor de Finanţe din G7 (n.r. – Grupul celor 7 cele mai industrializate state), care au ajuns, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul reuniunii de la Londra, la un acord asupra unui impozit minim global pentru multinaţionale, transmite AFP, preluat de Agerpres.

„Acest impozit minim global va pune capăt cursei scăderii fiscalităţii pentru companii şi va face dreptate clasei medii şi lucrătorilor din Statele Unite şi din lume”, a apreciat Yellen într-un comunicat.

Acordul evocă un impozit minim de 15% aplicabil societăţilor în fiecare ţară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate.

Măsura se va aplica companiilor internaţionale cu o marjă de profit de minim 10%. Potrivit acordului, peste acest prag, 20% din profiturile obţinute urmează să fie impozitate în ţările unde activează grupul respectiv. Sunt vizate în special marile grupuri de tehnologie americane, care înregistrează rezultate record.

Totuşi, comunicatul miniştrilor de finanţe din G7 (Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Germania şi SUA) nu precizează dacă statele care au impus deja o taxă companiilor-gigant din sfera digitală, cum este şi Marea Britanie, ar urma să renunţe la aceasta pentru a aplica noul impozit.

Pe de altă parte, miniştrii de finanţe din G7 s-au pronunţat în favoarea proiectului de a face obligatorie publicarea de către companii a aşa-ziselor riscuri climatice, un alt subiect important care va fi abordat la summitul G7 de la sfârşitul săptămânii viitoare de la Cornwall (sud-vestul Angliei).

Compania Facebook a asigurat sâmbătă că salută progresul înregistrat la reuniunea miniştrilor de finanţe din G7 de la Londra în direcţia unui impozit minim global pentru marile companii şi că acceptă faptul că acest lucru va însemna probabil să plătească taxe mai mari.

„Facebook cere de multă vreme o reformă fiscală globală şi salutăm progresul important de la G7”, a transmis pe Twitter vicepreşedintele Facebook pentru afaceri globale şi comunicaţii, Nick Clegg.

„Vrem ca procesul de reformă fiscală pe plan internaţional să aibă succes şi recunoaştem că acest lucru ar putea însemna ca Facebook să plătească taxe mai mari şi în locuri diferite”, a adăugat Clegg.

În schimb, confederaţia caritabilă OXFAM a apreciat că este „absurd ca G7 să pretindă că revizuieşte sistemul fiscal global prin crearea unui impozit global minim pe profitul companiilor care este similar nivelului scăzut de fiscalitate practicat de paradisuri fiscale ca Irlanda, Elveţia şi Singapore”, a consemnat Reuters.

Prin acordul anunţat sâmbătă – privind un impozit minim de 15% -, G7 „a pus ştacheta atât de jos încât companiile pot să păşească pur şi simplu peste ea”. Or, „oprirea exploziei de inegalitate provocată de COVID-19 şi combaterea crizei climatice vor fi imposibile dacă marile corporaţii vor continua să nu plătească practic impozite. Nu este corect”. „G7 nu se poate aştepta ca majoritatea ţărilor lumii să accepte fărâmituri de la masa lor”, conchide OXFAM.

Mediul, ajutoarele pentru ţările în curs de dezvoltare şi vaccinurile au fost subiectele pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe din G7, care a început vineri la Londra, alături de proiectul unui impozit minim global pe profiturile companiilor lansat de preşedintele american Joe Biden.

Este pentru prima dată de la debutul pandemiei când miniştrii de Finanţe din ţările puternic industrializate se întâlnesc fizic, această reuniune precedând summitul şefilor de stat din G7, care va avea loc săptămâna viitoare în sud-vestul Angliei.

Subiectul unui impozit minim pe profitul companiilor valabil la nivel global, un pilon al unei vaste reforme fiscale lansate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, a fost pe primul loc pe agenda discuţiilor, alături de o posibilă taxare a profiturilor multinaţionalelor, în speciala giganţilor din domeniul tehnologiei, acolo unde aceste companii realizează profiturile nu doar în ţările unde au sediul fiscal.

„Vrem ca firmele să plătească impozite corecte în locurile corecte şi sper că vom ajunge la un acord cu partenerii noştri”, a declarat ministrul britanic al Finanţelor, Rishi Sunak, într-un comunicat difuzat înaintea reuniunii.

Cotidianul The Guardian citează drept exemplu cazul filialei din Irlanda a grupului american Microsoft, care, anul trecut, nu a plătit niciun impozit pe profit, deoarece este înregistrată în insulele Bermude, în pofida unor venituri de 315 miliarde de dolari.

Acest proiect, lansat de oficialii de la Paris în urmă cu câţiva ani, a profitat de venirea la putere a lui Joe Biden. Noua Administraţie de la Washington caută noi resurse pentru consolidarea finanţelor publice, grav afectate de pandemie şi de măsurile de sprijin cuprinse în planurile de relansare, în valoare de mai multe sute de miliarde de dolari. În prima fază, Administraţia Biden a vorbit de un impozit minim pe companii de 21% valabil la nivel global, pentru ca ulterior să îl revizuiască la 15%, în ideea de a obţine un sprijin cât mai larg.

Un acord formal ar putea fi anunţat abia la următoarea reuniune de miniştrilor de Finanţe din G20, care va avea loc în luna iulie la Veneţia, după care va fi validat de către cele 38 de state membre ale OECD.

din aceeasi categorie